Wat is zwemmerseczeem en hoe kun je het (zelf) behandelen?

29/07/2021   |   11/02/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Zwemmerseczeem, een andere benaming voor voetschimmel, is een veelvoorkomende schimmelinfectie aan de huid die wordt veroorzaakt door een schimmel. Voetschimmel heeft - eigenlijk onterecht, want een voetschimmel is helemaal geen eczeem - de naam zwemmerseczeem gekregen, omdat de schimmel vaak wordt opgelopen in (openbare) zwembaden en spa's. Een zwembad is de ideale broedplaats voor (voet)schimmels (de schimmel kan ook voorkomen aan de hand), omdat het er lekker warm en vochtig is. Heb je weleens last gehad van zwemmerseczeem? Helaas is de kans dan groot dat het in de toekomst nog een keer opzet. Oudere mensen en mensen met een verminderde weerstand zijn er over het algemeen meer vatbaar voor. Gelukkig zijn er online producten verkrijgbaar, waarmee je de zwemmerseczeem zelf kunt behandelen.

Hoe herken je zwemmerseczeem?

De kans dat je ooit zwemmerseczeem hebt gehad, is best groot. Heb je weleens last van vochtige, grijs-witte huidschilfers en kloofjes tussen je tenen? Dan bestaat de kans dat het zwemmerseczeem was/is. Deze schimmel kan jeuk veroorzaken en onfris ruiken. Overigens komt de schimmel niet alleen voor tussen de tenen, maar ook op de voetzool en aan de randen van de voet. Dan meestal in de vorm van rode huidschilfers en blaasjes.

Zwemmerseczeem

Hoe en waar loop je zwemmerseczeem op?

Zwemmerseczeem is erg besmettelijk. Omdat de met de schimmel besmette huidschilfers losraken, worden ze gemakkelijk verspreid. Juist op plekken waar veel mensen op blote voeten lopen, komt de schimmel vaak voor. Voorbeelden van plekken waar zwemmerseczeem wordt opgelopen zijn: (openbare) binnen- en buitenzwembaden, spa's en sauna's. Bovendien: als één persoon in meerpersoonshuishouden last heeft van zwemmerseczeem, verspreid het zich snel door het gebruik van dezelfde douche en badkamer.

Zwemmerseczeem voorkomen

Kom je frequent op een van de eerdergenoemde plaatsen? Loop dan zoveel als mogelijk op slippers. Op die manier kom je niet direct in contact met de schimmel en is de kans op overdracht kleiner. Deel je slippers niet met anderen, want de kans bestaat dat hij of zij de schimmel bij zich draagt. Er zijn nog een aantal andere tips waarmee je zwemmerseczeem kunt voorkomen:

  • Was je voeten niet met zeep.
  • Maak je toch gebruik van zeep? Kies dan voor een pH-neutrale zeep en spoel je voeten goed af, zodat er geen zeepresten achterblijven.
  • Droog je voeten en tenen altijd heel goed af.
  • Heb je last van zweetvoeten? Gebruik dan eventueel talkpoeder om je voeten echt droog te houden.
  • Draag schone, kantoenen, goedventilerende sokken en schoenen of sandalen van linnen of leer.
  • Draag liever geen gesloten, rubberen of plastic schoenen.

Kun je zwemmerseczeem zelf behandelen?

Ja, dat kan zeker! Omdat de voetschimmel vooral oppervlakkig optreedt, kun je het zelf behandelen. Er zijn verschillende producten vrij verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de drogist of supermarkt, zoals:

Hoe gebruik je deze producten?

In de bijsluiter of op de verpakking staat beschreven hoe je het product dient te gebruiken. Lees de bijsluiter daarom altijd goed door voor gebruik.

Hoelang duurt de behandeling?

De behandelingsduur varieert per product, maar meestal zie je na 1 tot 4 weken resultaat. De daadwerkelijke behandelingsduur hangt af van de ernst van de schimmel en het soort behandeling. Heb je last van een dikke eeltlaag? Dan dien je deze eeltlaag waarschijnlijk eerst aan te pakken, omdat het middel niet goed kan toetreden tot de schimmel.

Azijn en baking soda

Wie op het internet op zoek gaat naar behandelmethodes komt allerlei behandelingen tegen, zoals ook een behandeling met azijn of een voetenbad met baking soda. De werking van van deze methodes is niet bewezen, maar zolang ze geen schade berokkenen, kun je natuurlijk testen of een methode voor jou werkt.

Raadpleeg een professioneel

Heb je veel last van zwemmerseczeem en kom je er maar niet vanaf? Schakel dan een professioneel in. Een pedicure of een huisarts kan je de juiste behandeling adviseren. Er zijn ook sterkere anti-schimmelpillen, maar deze kun je niet zomaar zelf kopen. Bovendien kan een professional je helpen om de schimmel in de toekomst te voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen.