Sudocrème tegen kalk- en schimmelnagels of voetschimmel, werkt dat?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Heb je last van schimmelnagels of voetschimmel en ben je op zoek gegaan naar een behandelmethode met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes? Dan ben je misschien wel sudocrème als remedie tegengekomen. Maar helpt sudocrème echt om van je voetschimmel of schimmelnagel af te komen? En hoe gebruik je het dan precies?

Wat is een kalknagel of schimmelnagel?

Een kalknagel (onychauxis) is een verdikte, brokkelige nagel. De aandoening komt vooral voor aan de teennagels, maar soms ook aan de vingernagels. In veel gevallen wordt een kalknagel veroorzaakt door een schimmel. Daarom wordt een schimmelnagel (onychomycose) onterecht vaak een kalknagel genoemd. Een kalknagel kan namelijk ook andere oorzaken hebben.

Wat is een voetschimmel of zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem of voetschimmel (tinea pedis) is een veelvoorkomende schimmelinfectie aan de huid, die wordt veroorzaakt door een schimmel. Voetschimmel heeft - eigenlijk onterecht, want een voetschimmel is helemaal geen eczeem - de naam zwemmerseczeem gekregen, omdat de schimmel vaak wordt opgelopen in (openbare) zwembaden en spa's. Een zwembad is de ideale broedplaats voor (voet)schimmels (de schimmel kan ook voorkomen aan de hand), omdat het er lekker warm en vochtig is.

Wat is sudocrème?

Sudocrème is de merknaam van het bekende grijze potje dat bij veel mensen in de badkamerkast staat. Het is immers goed verkrijgbaar bij de supermarkt, de drogist en online. Het is een zalf die vooral wordt gebruikt voor de behandeling van huidirritaties zoals luieruitslag, eczeem en kleine wondjes. Het is dus eigenlijk niet bedoeld om schimmelnagels en/of voetschimmel te behandelen.

Waarom wordt sudocrème dan toch als oplossing genoemd?

Sudocrème heeft anti-bacteriële eigenschappen. Anti-bacterieel wil zeggen dat het schimmels, bacteriën en virussen kan doden of de groei ervan kan afremmen. Het is dus begrijpelijk dat mensen sudocrème zijn gaan gebruiken om schimmelinfecties te behandelen. Vooral omdat er in veel badkamerkastjes een potje sudocrème te vinden is.

creme op voetschimmel tussen tenen

Werkt sudocrème echt tegen schimmelnagels en voetschimmel?

Als je consistent iedere dag sudocrème smeert, zou je na een paar weken verbetering kunnen zien. Echter, het kan ook een maanden duren of zelfs geen resultaat opleveren. Een paar maanden afwachten is sowieso niet aan te raden. Je bent dan onnodig lang met de behandeling bezig. In de tussentijd kun je je andere nagels, maar ook de nagels van anderen, besmetten.

Blijft de schimmel echt weg?

Het probleem met veel huis-tuin-en-keukenmiddeltjes is dat ze soms wel helpen om de schimmel terug te dringen, maar je de schimmel er niet altijd helemaal mee weg krijgt. Zodra je stopt met de behandeling, bestaat de kans dat de schimmelinfectie zich weer uitbreidt.

Baat het niet, dan schaadt het niet?

Bij huis-tuin-en-keukenmiddeltjes wordt vaak enthousiast geroepen 'baat het niet, dan schaadt het niet'. Klinkt leuk, maar klopt niet altijd. Deze middelen kunnen schadelijk zijn.

Er zijn allerlei middelen op de markt die speciaal tegen voetschimmel ontwikkeld zijn. Bijvoorbeeld anti-schimmelcrème en -zalf. Deze koop je bij de apotheek of drogist. Meestal zonder recept. Deze middelen zijn getest en hebben een bewezen werking tegen schimmels. In de meeste gevallen kan je de schimmel hier helemaal mee wegkrijgen, zodat de schimmel ook wegblijft als je met de behandeling stopt.

Is de schimmel erg hardnekkig? Ga dan naar je huisarts.

Hoe wordt sudocrème gebruikt?

Wil je toch sudocrème gebruiken? Dan kun je het onderstaande stappenplan volgen:

  • Begin met een schone en goed droge voeten en teennagels.
  • Breng met een wattenstaafje een royale laag sudocrème aan op de aangedane plek. Gooi het wattenstaafje daarna weg om besmetting te voorkomen.
  • Een nagel kun je daarna afdekken met een pleister of een verbandje. Breng je de sudocrème aan op je huid? Dek de plek dan af met een verbandje of trek direct sokken aan.
  • Herhaal het royaal insmeren dagelijks. 

Belangrijk: gebruik je een verbandje? Neem dan dagelijks een nieuw verbandje en gooi het gebruikte verbandje weg. Trek ook iedere dag na het smeren schone sokken aan. 

Wil je sudocrème gebruiken om een schimmelnagel te behandelen? Knip je nagels dan eerst. Zo bereikt de crème de schimmel beter. Desinfecteer de nagelschaar daarna, om te voorkomen dat je je gezonde nagels besmet via de nagelschaar.