Wat is een zwarte of donkere teennagel en wat kun je er (zelf) tegen doen?

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Een zwarte of donkere teennagel kan allerlei oorzaken hebben. Wij leggen uit wat een donkere of zwarte teennagel is, zetten de meestvoorkomende oorzaken op een rij en leggen uit wat je er (zelf) tegen kunt doen.

Wat is een zwarte of donkere teennagel?

Een zwarte of donkere teennagel is simpelweg wat de naam al zegt: een teennagel die donker van kleur is. Dat kan zwart zijn, maar ook (donker)grijs, (donker)blauw, (donker)paars of (donker)bruin. Meestal is het de nagel van de grote teennagel die zwart of donker kleurt, maar een zwarte of donkere teennagel kan aan alle teennagels voorkomen.

zwarte donkere teennagel grote teen

Oorzaken van zwarte of donkere teennagels

Een zwarte of donkere teennagel kan verschillende oorzaken hebben. Wij hebben veelvoorkomende oorzaken op een rij gezet.

Zwarte of donkere teennagel door een bloeduitstorting

In de meeste gevallen wordt een zwarte of donkere teennagel veroorzaakt door een bloeduitstorting onder de nagel. Zo'n bloeduitstorting ontstaat na een trauma, bijvoorbeeld nadat er iets op de nagel is gevallen of nadat je je teen flink gestoten hebt. Meestal spreken we in zo'n geval over een blauwe teennagel.

Wil je weten wat een blauwe teennagel is en hoe je deze behandelt? Dat lees je in dit artikel.

Zwarte of donkere teennagel door overbelasting en/of slechte schoenen

Loop je veel en/of sport je fanatiek? Een teennagel kan zwart of donker kleuren door overbelasting. Meestal is dat niet zo erg, maar het kan wel gepaard gaan met pijn. Of en hoeveel het pijn doet, verschilt per situatie. 

Een donkere of zwarte nagel door overbelasting ontstaat vaker als men verkeerde schoenen draagt. Kies daarom altijd voor schoenen die goed passen. Laat je indien nodig adviseren. Meer informatie over goede schoenen vind je hier.

Zwarte of donkere teennagel door een schimmelinfectie

Een schimmelinfectie aan de teennagel kan de oorzaak zijn van verkleuring van de teennagel. Vaak is de verkleuring wit of geel, maar soms wordt de schimmelnagel (donker)grijs of zwart.

Een schimmelnagel dien je te behandelen. Hoe je dat doet, lees je hier.

Zwarte of donkere teennagel door een kalknagel

Een kalknagel (onychauxis) is een verdikte, brokkelige nagel. In sommige gevallen kleurt een kalknagel donker of zelfs zwart.

Wil je meer weten over kalknagels? Lees dan hier verder.

Zwarte of donkere teennagel door (een toename van) pigment

Een zwarte of donkere nagel kan ontstaan door (een toename van) pigment. Er wordt dan melaninepigment geproduceerd in de nagelwortel. Dit zorgt meestal voor een bruine streep in de lengte van de nagel. De pigmentvorming kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. Bijvoorbeeld door:

  • Het gebruik van geneesmiddelen
  • Hyperthyreoïdie
  • Zwangerschap
  • Psoriasis
  • Wratten
  • Ontstekingsziektes
  • Carpaal tunnel syndroom
  • Syndroom van Cushing
  • Trauma
  • Ouderdom

Zwarte nagel door een moedervlek of melanoom

Soms heeft de toename van pigment een andere oorzaak: een moedervlek of melanoom. Een moedervlek is een goedaardige ophoping van pigmentcellen die verder geen kwaad kan. Een melanoom is daarentegen kwaadaardig. Het is een vorm van huidkanker. Hierbij is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een diagnose wordt gesteld.

Bezoek je huisarts

Heb je donkere of zwarte nagels waarvan je de oorzaak niet zelf kunt achterhalen of heb je last van de zwarte nagel? Maak dan een afspraak met je huisarts.

Is een zwarte nagel een dode teennagel?

Nee, een zwarte nagel hoeft geen dode teennagel te zijn. In sommige gevallen laat de nagel wel (gedeeltelijk) los, maar in de meeste gevallen groeit de donkere kleur langzaam uit. Dat kan wel even duren. Teennagels groeien namelijk niet zo snel.

Mag je een zwarte nagel lakken?

Het is het beste om de zwarte nagel met rust te laten. Toch kunnen we ons voorstellen dat je je zwarte nagel niet zo mooi vindt. Is de oorzaak van jouw zwarte nagel onschuldig? Dan mag je de zwarte nagel gewoon lakken. Dat kan met een leuk kleurtje of met een huidskleurige nagellak.