Eelt verwijderen met een puimsteen, (hoe) werkt dat?

02/01/2023   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Veel mensen ervaren eelt als vervelend, omdat het er niet zo fraai uitziet en zelfs pijn kan doen. Soms ontstaan er door eelt andere problemen, zoals hielkloven en likdoorns. Zelf overmatig eelt verwijderen is daarom een goed idee. Een bekend product om eelt te verwijderen is de puimsteen. In dit artkel leggen we uit wat eelt is, wat een puimsteen is, hoe je een puimsteen gebruikt, of de behandeling met een puimsteen pijn doet en welk resultaat je kunt verwachten.

Wat is eelt?

Eelt is een plaatselijke verdikking van de opperhuid. Deze verdikking ontstaat op plekken waar de huid te maken krijgt met druk of wrijving. Om ervoor te zorgen dat de bovenste huidlaag niet beschadigt, wordt er, als natuurlijke reactie van het lichaam, ter bescherming een extra laagje aangebracht. Dit laagje heet eelt. Vandaar ook dat eelt vooral voorkomt onder de hielen en op andere delen van de voet. Als je veel met je handen werkt, ontstaat eelt soms ook aan je handen.

Wat is een puimsteen?

Puimsteen is een vulkanisch gesteente. Het is een heel lichte steen met een poreuze textuur. Er zitten allemaal kleine gaatjes in. Door de textuur heeft de steen een licht schurende werking en dat maakt de steen perfect om eelt weg te 'schuren'.

Puimsteen eelt op voet

Hoe gebruik je een puimsteen?

Een puimsteen is te koop in verschillende vormen en maten. Soms is de steen bevestigd op een handvat of borstel, net als een voetvijl. Op die manier kun je de steen makkelijker gebruiken. 

Voor het beste effect zorg je ervoor dat het eelt zacht is voor je het gaat behandelen. Je kunt je eelt het beste behandelen na een douche of (voeten)bad.

Daarna is het tijd om aan de slag te gaan met de puimsteen:

  • Maak de puimsteen vochtig met warm water.
  • Wrijf met de puimsteen over de eeltplekken. Maak cirkelvormige bewegingen. Druk hierbij zacht.
  • Spoel de huid en de puimsteen regelmatig af tijdens de behandeling.
  • Als je klaar bent, spoel je de huid af.
  • Droog de huid goed af.
  • Breng een vochtinbrengende crème aan.
  • Herhaal de behandeling één of twee keer per week. Net wat nodig is voor jouw huid.
  • Als je hardnekkige eeltplekken hebt, kunt je ze dagelijks behandelen tot het eelt weg is.

Doet de behandeling pijn?

Je huid behandelen met een puimsteen hoort absoluut geen pijn te doen. Datzelfde geldt voor vijlen of raspen. Ga er dus nooit mee door als het pijn doet.

Doet het schuren met de puimsteen toch (een beetje) pijn? Dan wrijf je waarschijnlijk te hard of gebruik je de steen op een stuk huid waar geen of heel weinig eelt zit.

Welk resultaat kun je verwachten?

Het gebruiken van een puimsteen zorgt voor een gezonde en zachte huid. Zeker als je het combineert met een goede crème na de behandeling. Blijf de puimsteen regelmatig gebruiken voor het beste resultaat.

Puimsteen op steel voet eelt