Wat is het verschil tussen een manicure en een pedicure?

Regelmatig krijgen wij van onze websitebezoekers de vraag wat nu eigenlijk het verschil is tussen een manicure en een pedicure. Hoewel het twee totaal verschillende behandelingen zijn, is het niet voor iedereen precies duidelijk wat de behandelingen inhouden. Immers, niet iedereen heeft ooit een manicure- of pedicurebehandeling ondergaan. In dit artikel geven we daarom meer informatie over deze twee soorten behandelingen.

Het verschil tussen een manicure en een pedicure

Wie de twee woorden bekijkt, ontdekt dat er een verschil zit in het eerste deel van de woorden. Manicure bestaat uit de delen mani en cure en pedicure bestaat uit de delen pedi en cure. Mani is een afgeleide van het Latijnse woord manus, dat hand betekent, terwijl pedi van het Latijnse woord pedis komt, dat voet betekent. Het gedeelte cure, dat in beide woorden voor komt, komt van het Latijnse woord curare, dat verzorgen betekent. Het verschil is je nu waarschijnlijk wel duidelijk: een manicure is een behandeling van de hand, terwijl een pedicure een behandeling van de voet is.

Kan ik bij een pedicure terecht voor een manicure en andersom?

Hoewel de disciplines enorm veel van elkaar verschillen, zijn er salons waar zowel pedicurebehandelingen als manicurebehandelingen worden uitgevoerd. Toch is dit eerder een uitzondering dan regel. Omdat de hand en de voet veel van elkaar verschillen, kiezen de meeste pedicures ervoor om zich te specialiseren in de behandeling van de voet, terwijl de meeste hand- en nagelverzorgers ervoor kiezen om zich te specialiseren in de behandeling van de hand. De voornaamste uitzondering op de regel zijn de bedrijven die actief zijn in de cosmetische dienstverlening, nagelverzorging en schoonheidsbehandelingen. Voorbeelden van dit soort bedrijven zijn bijvoorbeeld nagelsalons, waar je terecht kunt voor de (cosmetische) verzorging van zowel hand als voet.

Wordt een manicure- of pedicurebehandeling vergoed door de zorgverzekeraar?

Een manicure is vrijwel altijd een cosmestische of ontspanningsbehandeling en wordt daarom nooit door een zorgverzekeraar vergoed. Voor een pedicurebehandeling ligt dit anders. Natuurlijk is het mogelijk om een pedicure te bezoeken puur en alleen ter ontspanning of voor cosmetische doeleinden. Een vergoeding is in dat soort gevallen eigenlijk nooit mogelijk. Toch zijn er ook veel mensen die naar een pedicure gaan voor een medische behandeling. In sommige gevallen kan zo'n medische behandeling worden vergoed vanuit de basisverzekering en in andere gevallen vanuit een specifieke aanvullende verzekering. Wil je meer weten over pedicurezorg en de mogelijke vergoeding ervan? In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp.