Tea tree olie tegen kalk- en schimmelnagels of voetschimmel, werkt dat?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Theeboomolie, in het Engels tea tree oil, staat bekend als een natuurlijk wondermiddel dat wordt gebruikt als remedie tegen allerlei kwalen. Bij sommige mensen werkt het goed, maar bij anderen niet echt. Hoe zit dat met kalk- en schimmelnagels en voetschimmel? Helpt tea tree olie tegen deze kwalen?

Wat is een kalknagel of schimmelnagel?

Een kalknagel (onychauxis) is een verdikte, brokkelige nagel. De aandoening komt vooral voor aan de teennagels, maar soms ook aan de vingernagels. In veel gevallen wordt een kalknagel veroorzaakt door een schimmel. Daarom wordt een schimmelnagel (onychomycose) onterecht vaak een kalknagel genoemd. Een kalknagel kan namelijk ook andere oorzaken hebben.

Wat is een voetschimmel of zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem of voetschimmel (tinea pedis) is een veelvoorkomende schimmelinfectie aan de huid, die wordt veroorzaakt door een schimmel. Voetschimmel heeft - eigenlijk onterecht, want een voetschimmel is helemaal geen eczeem - de naam zwemmerseczeem gekregen, omdat de schimmel vaak wordt opgelopen in (openbare) zwembaden en spa's. Een zwembad is de ideale broedplaats voor (voet)schimmels (de schimmel kan ook voorkomen aan de hand), omdat het er lekker warm en vochtig is.

Wat is tea tree olie?

Tea tree olie is een olie die wordt gewonnen uit de bladeren van de Melaleuca alternifolia, een theeboom afkomstig uit Australië. De olie wordt al eeuwenlang gebruikt als wondermiddel tegen allerlei kwalen. Lang voordat onderzocht kon worden waarom de olie zo krachtig is, wisten de aboriginals al dat de boom een geneeskrachtige werking had. Tegenwoordig is tea tree olie vooral populair als middel tegen huidproblemen en schimmels.

Tea tree olie in flesje

Waar koop je tea tree olie?

Tea tree olie is verkrijgbaar bij lokale gezondheidswinkels, drogisteren en bij de grote supermarkten. Je kunt het ook online kopen.

Waarom wordt tea tree olie vaak als oplossing genoemd?

Dat tea tree olie vaak als oplossing voor schimmelnagels en voetschimmel wordt genoemd is begrijpelijk. De olie heeft namelijk antibacteriële en anti-schimmel werking.

Werkt tea tree olie écht?

Tea tree olie kan dankzij haar anti-schimmel werking helpen om schimmelnagels en voetschimmel te behandelen. Als je tea tree olie gebruikt, bestaat de kans dat je voeten en/of nagels er na een tijdje weer een stuk beter uitzien. Toch weten we helaas niet zeker of je met tea tree olie blijvend van je schimmelnagel of voetschimmel afkomt. Soms blijft de schimmel achter, bijvoorbeeld onder de nagel. Stop je met de behandeling, dan breidt de schimmelinfectie zich weer uit. 

Onderzoek naar tea tree olie

De onderzoeken die gedaan zijn naar het effect van tea tree olie op schimmelnagels en voetschimmel leveren wisselende resultaten op. Er is geen duidelijk bewijs dat tea tree olie langdurig werkt. Waar het gebruik van de olie vaak leidde tot positieve resultaten, kwam terugkeer veel voor.

Wat we ook niet weten, is hoeveel tea tree olie er precies nodig is om een goed effect te hebben. Gebruik je te veel olie? Dan kan dit je huid uitdrogen en geïrriteerd raken. Gebruik je te weinig? Dan boek je minder resultaat.

Baat het niet, dan schaadt het niet?

Bij natuurlijke middeltjes wordt vaak enthousiast geroepen 'baat het niet, dan schaadt het niet'. Klinkt leuk, maar klopt niet altijd. Ook natuurlijke middelen kunnen schadelijk zijn. Dat geldt ook voor tea tree olie. Omdat het zo’n sterke olie is, kan het je nagels en huid uitdrogen en irriteren als je er te veel van gebruikt. 

Tea tree olie is niet alleen een sterk middel, het heeft ook een sterke geur. Een geur die de meeste mensen onaangenaam vinden.

Hoe gebruik je tea tree olie?

Sommige mensen zweren bij het gebruik van tea tree olie. Ben je van plan om tea tree olie te gebruiken? Doe dat dan altijd voorzichtig. Bouw het gebruik ervan rustig op en stop direct als je merkt dat je huid irriteert. Lees de bijsluiter voor gebruik goed door, zodat je precies weet hoeveel druppels olie je maximaal mag gebruiken.

Wil je tea tree olie gebruiken om een schimmelnagel te behandelen? Knip je nagels dan eerst. Zo bereikt de olie de schimmel beter. Desinfecteer de nagelschaar daarna, om te voorkomen dat je je gezonde nagels besmet via de nagelschaar. 

Tea tree olie direct op de schimmel aanbrengen

Gebruik een wattenstaafje om de tea tree olie op de schimmel aan te brengen. In de bijsluiter lees je hoeveel druppels olie je dient te gebruiken.

Voetenbad met tea tree olie

Neem een kommetje of teiltje met warm water. Lees de bijsluiter om te bepalen hoeveel druppels tea tree olie je aan het water dient toe te voegen. Baad je voeten maximaal tien minuten in het voetenbad.

Wanneer gebruik je geen tea tree olie?

Heb je een gevoelige huid of merk je na het gebruik van de olie op dat je huid geirriteerd raakt? Gebruik dan sowieso geen tea tree olie om de schimmel aan te pakken, maar ga in plaats daarvan naar een huisarts.