Wat is een schimmelnagel en wat kun je er (zelf) tegen doen?

28/11/2022   |   09/01/2023   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Hoewel een schimmelnagel als erg vervelend kan worden ervaren en veel mensen zich ervoor schamen, kan de aandoening in principe geen kwaad. Behandeling is dan ook niet per se nodig, maar wordt wel vaak aangeraden, omdat de aandoening soms uitbreidt naar andere nagels. Wil je graag van je schimmelnagel af? Dan zijn er gelukkig oplossingen. Wij leggen uit wat een schimmelnagel is, hoe de aandoening ontstaat, hoe je deze kunt voorkomen en wat je er (zelf) tegen kunt doen.

Wat is een schimmelnagel?

Een schimmelnagel (onychomycose) ontstaat, zoals de naam al zegt, door een schimmel. De schimmel zorgt ervoor dat de nagel wit, geel of zelfs groen of bruin wordt. Soms wordt de nagel ook dik en broos, waardoor er stukjes van de nagel afbrokkelen. De aandoening komt vooral voor aan de tenen, maar kan ook aan vingernagels voorkomen. De schimmel kan in één of meerdere nagels zitten. In sommige gevallen breidt de aandoening zich uit naar andere nagels.

De aandoening komt best vaak voor, dus je hoeft je er niet voor te schamen.

Schimmelnagel Kalknagel Tenen

Schimmelnagel Kalknagel vinger

Wat is het verschil tussen een schimmelnagel en een kalknagel?

In de volksmond wordt een schimmelnagel vaak een kalknagel of verdikte nagel genoemd. Dat is eigenlijk niet helemaal terecht, omdat niet iedere kalknagel of verdikte nagel veroorzaakt wordt door een schimmel. Een kalknagel of verdikte nagel kan ook andere oorzaken hebben.

Hoe ontstaat een schimmelnagel?

Schimmels helemaal vermijden is helaas onmogelijk. Ze zijn overal om ons heen en we komen er constant mee in aanraking. Dat is in principe ook geen enkel probleem. We hebben over het algemeen een goede afweer tegen schimmels. Soms kunnen de schimmels toch hun slag slaan, zoals in het geval van een schimmelnagel. Onderstaande factoren vergroten de kans op een schimmelnagel:

 • Zweetvoeten
 • Beschadigde nagels
 • Lang douchen en baden
 • Douchen en baden in openbare ruimtes
 • Veel shampoo en zeep gebruiken
 • Voeten en nagels niet goed afdrogen
 • Sokken die warmte en vocht vasthouden
 • Een verminderde weerstand
 • Huidziektes
 • Diabetes

Hoe kun je een schimmelnagel voorkomen?

Helaas is helemaal voorkomen niet altijd mogelijk. Wel zijn er verschillende stappen die je kunt zetten om de kans op een schimmelnagel aanzienlijk te verkleinen:

 • Was je voeten niet met zeep.
 • Spoel je voeten goed af als je toch zeep gebruikt.
 • Droog je voeten en nagels goed af. Ook tussen de tenen.
 • Trek iedere dag schone sokken aan.
 • Kies sokken van katoen of wol.
 • Draag schoenen die ademen (sandalen, schoenen van leer of linnen).
 • Laat je voeten regelmatig luchten, dus schoenen uit binnenshuis.
 • Draag slippers in openbare ruimtes, zoals het zwembad, kleedkamers en douches.

Wat kun je er (zelf) tegen doen?

Schimmelnagels genezen bijna nooit vanzelf en kunnen erg hardnekkig zijn. Wil je de nagel behandelen? Dan is consequent zijn en doorzetten belangrijk. Behandeling is aan te raden. Schimmelnagels zijn niet gevaarlijk, maar het probleem breidt zich soms wel steeds verder uit. Na verloop van tijd kunnen schimmelnagels pijn gaan doen. 

Zelf een schimmelnagel behandelen

Wil je zelf een schimmelnagel behandelen? Dan kun je bij de drogist of online een speciaal middel tegen de schimmelinfectie kopen. Deze middelen zijn vrij verkrijgbaar. Vaak wordt de naam kalknagel gebruikt op de verpakking.  

Natuurlijke middelen (zoals azijn en tea tree olie)

Op het internet worden allerlei natuurlijke middelen geadviseerd, zoals (appel)azijn en tea tree olie. De werken van deze middelen is niet altijd aangetoond en over het algemeen werken deze middelen alleen als je er heel snel bij bent. Dat komt doordat de schimmel niet bovenop de nagel zit, maar vooral tussen de nagel en het nagelbed. Daar komen dit soort middeltjes niet altijd bij.

Je schoenen behandelen

Geef ook je schoenen een behandeling met een antischimmelmiddel. Daar zitten namelijk vaak flink wat sporen in. Je schoenen wassen is meestal niet voldoende om de sporen goed te verwijderen.

Behandeling door een professional

Gaat jouw schimmelnagel niet weg? Je huisarts kan je helpen om de schimmelnagel grondiger aan te pakken en je, indien nodig, doorsturen naar een dermatoloog. Doordat de schimmel niet goed bereikbaar is vanaf de buitenkant, is soms orale medicatie in de vorm van tabletten nodig. Zo wordt de schimmel ook van binnenuit aangepakt. De orale medicatie wordt vaak gecombineerd met een lokaal anti-schimmelmiddel.

Schimmelnagels laseren

Een andere optie die soms wordt aangeraden door een professional is de laserbehandeling. Een laserbehandeling geeft volgens het WZA bij ongeveer 80% van de patiënten een aanhoudende verbetering.

Een schimmelnagel verzorgen en verbergen met nagellak

Schaam je je voor je schimmelnagel en wil je deze op een bepaald moment toch even het liefste verbergen? Dan kun je je kalknagel verbergen met een speciale zuurstofdoorlatende nagellak. Let op: dit is geen behandelmethode!

De verdikte nagel kun je zelf gladder en dunner maken met een vijl. Ga wel voorzichtig te werk, zodat je de gezonde huid niet beschadigd. Een pedicure kan je helpen om je schimmelnagel te verzorgen.