Wat zijn goede schoenen en hoe kies je ze uit?

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Je herkent het vast wel: binnenkort heb je een bruiloft van een goede vriend of vriendin en eigenlijk wil je het liefste je lievelingspumps met veel te hoge hakken aan. Je weet nu al dat je op die dag zelf en in de dagen erna last zal hebben van je voeten. Toch overtuigt het duiveltje op je schouder je ervan dat het de moeite waard zal zijn. Hoe kwalijk is het eigenlijk om af en toe 'slechte' schoenen te dragen, wat zijn goede schoenen precies en hoe kies je er een goed paar schoenen uit?

Waarom is het verstandig om goede schoenen te dragen?

Hoewel ook wij van mening zijn dat je best één dag op wat minder goede schoenen rond mag lopen, raden we je aan om zoveel mogelijk op goede schoenen te lopen. Niet alleen in het dagelijks leven, maar vooral ook als je veel loopt tijdens het werken en fanatiek sport of wandelt. Het dragen van verkeerd schoeisel is namelijk een van de voornaamste oorzaken van voetproblemen. Niet alleen van blaren en (overtollig) eelt, want ook bepaalde aandoeningen, zoals bijvoorbeeld een hamerteen, kunnen ontstaan door het (langdurig) dragen van verkeerd schoeisel.

Wat zijn goede schoenen?

Er bestaat geen typische 'goede' schoen. Terwijl de ene schoen goed past bij de één, hoeft deze niet per se goed te passen bij iemand anders. Dat komt omdat we allemaal andere voeten hebben. Toch zijn er wel richtlijnen. Wij hebben aantal richtlijnen op een rij gezet.

Goede schoenen:

  • Passen (aan beide voeten) goed in de lengte, de breedte en hoogte;
  • Kunnen, bijvoorbeeld met veters, goed op de voet worden aangesloten;
  • Hebben een stevige hielcontour en schoenzool;
  • Zijn buigzaam bij de bal van de voet;
  • Bieden de juiste demping;
  • Zijn gemaakt van ademend materiaal;
  • Hebben geen (grote) hak.

Laat je adviseren

Wil je er zeker van zijn dat schoenen goed bij jou passen? Laat je dan adviseren! In de 'betere' schoenenwinkel werken meestal deskundigen die jou kunnen helpen bij het uitzoeken van goede schoenen.

Heb je last van voetproblemen? Laat je dan adviseren door een podoloog. Een podoloog is een deskundige die zich richt op het behandelen en voorkomen van voetproblemen ten gevolge van een verkeerde stand of functie van de voeten of tenen. Hij of zij kan je helpen om goede schoenen uit te kiezen.

Verschillende schoenen

Waar koop je goede schoenen?

Ben je gezegend met makkelijke voeten? Dan kun je je schoenen gemakkelijk online kopen. Of je nu op zoek bent naar pumps, sneakers, Birkenstock schoenen of hartjes schoenen, online vind je het allemaal en vaak tegen een goede prijs. Echter, wie regelmatig last heeft van voetproblemen doet er beter aan om (eerst) een fysieke winkel te bezoeken, zodat de schoen ook echt kan worden gepast. Bovendien is het vragen om advies is in een fysieke winkel veel gemakkelijker. Passen de schoenen goed en zie je ze online voordeliger? Dan kun je ze natuurlijk alsnog online bestellen.