Voetproblemen door sporten, hoe voorkom je ze?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Volgens het Kenniscentrum voor Sport & Bewegen sporten zo'n 10 miljoen Nederlanders ieder jaar voor één maand of langer minimaal één keer per week. Ben jij zelf ook zo’n fanatieke sporter? Dan zal je vast weleens te maken hebben gehad met voetproblemen. In dit artikel leggen we uit waarom voetproblemen vaak voorkomen bij sporters en hoe je ze kunt voorkomen.

Hoe vaak komen voetproblemen voor?

Volgens de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten krijgt bijna 60 procent van de mensen ooit te maken met voetproblemen. Onder de 65-plussers zou zelfs ongeveer 20 procent op dit moment last hebben van bepaalde voetproblemen.

Waarom komen voetproblemen vaak voor bij sporters?

In ons dagelijks leven dragen onze voeten het gewicht van ons lichaam. Als we gaan sporten belasten we onze voeten zwaarder dan normaal. De kans op voetblessures is daardoor groter. Zeker als we ongetraind aan de slag gaan. Het gaat niet alleen om problemen die worden veroorzaakt door de zwaardere belasting, zoals blaren en blauwe nagels, maar ook om contactblessures.

hardlopen voeten

Hoe kun je voetproblemen door sporten voorkomen?

Helaas is het niet mogelijk om voetproblemen door sporten - zeker contactblessures - te voorkomen. Toch kun je wel een aantal acties ondernemen om de kans op voetblessures zo klein mogelijk te maken.

  • Draag goede sportschoenen: goede sportschoenen passen goed in de lengte, de breedte en de hoogte, worden goed op de voet aangesloten, bieden de juiste demping en zijn gemaakt van ademend materiaal. Weet je niet precies welke schoenen voor jou en jouw sport geschikt zijn? In een fysieke sportspeciaalzaak werken deskundigen die je kunnen adviseren. Heb je al last van voetproblemen en wil je toch sporten? Laat je dan adviseren door een podoloog.
  • Draag goede sportsokken: goede sportsokken zitten comfortabel, sluiten goed aan op de voet, zitten niet te straks, maar ook niet te los, zijn gemaakt van natuurlijk-absorberende materialen en hebben niet-voelbare naden. Weet jij niet welke sokken voor jou geschikt zijn? Koop je sportsokken dan in een sportspeciaalzaak waar een deskundige jou kan adviseren en waar je de sokken eerst mag passen.
  • Houd je nagels kort: je nagels zijn kwetsbaar tijdens het sporten. Hou ze daarom kort, zodat ze niet tegen de neus van je schoenen stoten. Let op: knip ze ook niet te kort, want dan bestaat de kans op ingroeien.
  • Bouw het rustig op: ga je voor het eerst sporten? Start dan rustig. Bouw het sporten rustig op. Wie direct te fanatiek aan de slag gaat, loopt een groter risico op blessures.
  • Doe een warming up: met koude spieren sporten is nooit een goed idee. Doe daarom eerst een goede warming-up.
  • Was je voeten na het sporten: het is verstandig om je voeten direct na inspanning te wassen. Doe dit bij voorkeur zonder zeep en droog je voeten (ook tussen de tenen) na het douchen goed af.
  • Loop op slippers in kleedruimtes en douches: ga je naar een sportschool om te sporten en ga je daar na afloop douchen? Loop dan altijd op je eigen slippers. Op die manier verklein je de kans op voetschimmel en een schimmelnagel.
  • Smeer je voeten wekelijks in met een voetcrème: heb je last van droge voeten? Hydrateer je voeten dan regelmatig met een voetcrème.
  • Bereid je goed voor als je gaat sporten zonder begeleiding: door de komst van online sportplatformen en sportlessen is zelfstandig sporten steeds populairder geworden. Veel mensen gaan thuis zelf met fitnessapparaten aan de slag, zo is bijvoorbeeld de spinningfiets met Zwift erg populair. Wie gaat sporten zonder begeleiding en daardoor een onjuiste houding aanhoudt tijdens het sporten, loopt een groter risico op (voet)blessures. Kies er daarom voor om eerst een aantal klasjes te volgen of om je eerst goed te laten adviseren door een personal trainer. Dat klinkt misschien duur, maar je krijgt er spijt van als je daar niet voor kiest en later met een blessure op de bank zit.
  • Neem voldoende rust: zorg dat je tussen twee sportsessies voldoende rust neemt. Zeker als je last heb van je voeten is het verstandig om rust te nemen.