Hoe snel en tot wanneer groeien voeten?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Hoe snel groeien baby-, peuter-, kleuter- en tienervoeten, tot wanneer groeien ze en kunnen volwassenen ook nog een grotere schoenmaat krijgen? In dit artikel vind je de antwoorden.

Hoe snel groeien babyvoeten?

In de eerste levensjaren groeien de voeten erg hard. Vooral babyvoeten groeien in rap tempo.

In de eerste 15 maanden groeien de voetjes met een hele schoenmaat per 4 maanden. Na die eerste 15 maanden remt de groei wat af.

Tussen de 15 en 24 maanden groeien de voetjes ongeveer een hele schoenmaat per 6 à 8 maanden.

Hoe snel groeien peuter- en kleutervoeten?

Tussen de 2 en 3 jaar blijven de voeten rap groeien met een hele schoenmaat per 6 à 8 maanden. 

Vanaf 3 jaar neemt die groei iets af. Kinderen zijn dan ongeveer iedere 8 maanden een schoenmaat verder. Natuurlijk verschilt de groei per kind.

De groei gaat vaak in zogenaamde spurts. Soms lijkt de groei vrijwel stil te staan, maar daarna zijn ineens alle schoenen te klein.

Hoe snel groeien kindervoeten (5 tot 10 jaar)?

Als je kind tussen de 5 en 10 jaar oud is, groeien de voeten ongeveer één schoenmaat per jaar. Dit is de meest stabiele fase qua groei.

Hoe snel groeien tienervoeten?

Tussen de 10 en 15 jaar krijgen kindervoeten nog een flinke groeispurt. Het kan goed zijn dat je kind een tijd dezelfde maat heeft, maar zijn of haar voeten daarna ineens een paar schoenmaten groeien in één jaar tijd.

Bij jongens komt deze groeispurt meestal later dan bij meisjes.

Hoe kies je de juiste schoenmaat voor je kind?

De schoenen die je voor je kind kiest hebben een grote invloed op de gezondheid en ontwikkeling van de voeten. Te kleine of te grote schoenen kunnen voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld blaren, eelt of ingegroeide nagels. Slecht passende schoenen kunnen ook de spierontwikkeling belemmeren.

Met deze twee tips zorg je ervoor dat je kind de juiste schoenmaat draagt. 

1: Meet regelmatig de voetmaat van je kind.

De voeten van je kind groeien snel, dus het is belangrijk om regelmatig te controleren of de schoenen nog goed passen. Je kunt zelf thuis de voetmaat van je kind meten met een meetlint of een speciale voetmeter. Je kunt natuurlijk ook naar een schoenenwinkel gaan om de voetjes op te laten meten.

2: Doe de duimtest

Iedere ouder kent de duimtest wel. Laat je kind staan en druk met je duim op de neus van de schoen. Zo voel je hoeveel ruimte er nog is. De schoenmaat is goed als je duim tussen het uiteinde van de grote teen en de rand van de schoen past. Is er meer of minder ruimte? Dan zijn de schoenen te groot of te klein.

Tot wanneer groeien voeten?

Voeten zijn gemiddeld uitgegroeid rond het 16e levensjaar. Meisjesvoeten stoppen meestal eerder met groeien dan jongensvoeten. Bij meisjes is het gemiddelde 14 à 15 jaar en bij jongens 16 à 17 jaar.

Groeien je voeten nog als je volwassen bent?

Je voeten groeien over het algemeen niet meer als je volwassen bent, maar je schoenmaat kan wel veranderen. Je schoenmaat kan bijvoorbeeld veranderen door:

  • Veel aankomen of juist afvallen.
  • Veranderingen in de stand van je voet en/of je tenen.
  • Voeten die wat slapper worden. Je voetboog kan dan wat inzakken waardoor je voeten platter en breder worden.

De groei van onze voeten kort samengevat

Onze voeten groeien het snelst in de eerste levensjaren. Daarna neemt de groei wat af en in de puberteit krijgen ze hun laatste groeispurt. Rond de 15 à 16 jaar zijn voeten uitgegroeid. Je schoenmaat kan door andere factoren nog wel veranderen als je volwassen bent.

groei voeten vader kind strand