Eelt of een likdoorn verwijderen met pleisters

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Eelt of een likdoorn kunnen knap lastig zijn. Een likdoorn is een plek op de voet die door eelt gevormd wordt. Een andere gangbare benaming voor een likdoorn is ook wel een eksteroog. Als je last hebt van likdoorns of overmatig eelt, dan kan dat een belemmering opleveren tijdens het lopen. Het is dan ook verstandig om zo snel mogelijk te beginnen met het behandelen van de pijnlijke plek. Hieronder lees je meer over wat een likdoorn is en hoe je overtollig eelt en likdoorns kunt verwijderen door gebruik te maken van pleisters.

Wat is een likdoorn?

Eenvoudig gezegd is een likdoorn een stuk verdikte huid. Deze dikke huid bestaat uit eelt dat door veelvuldige druk op de betreffende plek ontstaat. Likdoorns worden ook wel eksterogen of clavus genoemd. Door constante schuring van de huid en extra druk op een bepaald deel, zal de huid verdikken als reactie om de huid te beschermen. In het geval van een likdoorn heeft dat een averechts effect en vormt er een dik stuk eelt. Eelt bestaat uit dode huidcellen die zich ophopen op 1 plek. Als je hiermee te maken hebt, dan kan dat op den duur voor pijnlijke gevoelens zorgen.

Likdoorns en eelt voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, wordt er altijd gezegd. Een likdoorn of een verdikking van het eelt op de voeten kan voorkomen worden. Dat is mogelijk door het dragen van de juiste schoenen. Schoenen moeten een goede maat hebben en op geen enkele plek knellen. Als dat wel het geval is, dan zijn de knellende plekken juist de plaatsen waar een likdoorn kan ontstaan. Als er toch overtollig eelt gevormd wordt, dan kun je de dode huidcellen in een beginstadium nog eenvoudig zelf verwijderen door te scrubben of door gebruik te maken van een rasp.

Eelt likdoorn pleisters

Eelt en Likdoornpleisters

Is er toch een likdoorn ontstaan of heb je last van andere overmatige eeltvorming? Dan is een intensievere behandeling nodig. Dat klinkt misschien wat spannender dan de werkelijkheid, want likdoorns kun je heel goed zelf behandelen. Daarvoor kun je speciale eeltpleisters en likdoornpleisters kopen. Dat zijn pleisters die je plakt op de likdoorn of op de plek van de verdikking. Door de samenstelling van het middel dat op de pleister aanwezig is, zal het overtollige eelt van de likdoorn week worden. Na een paar dagen kun je dan eenvoudig met een spons en wat zeep de likdoorn van de voet afwassen. Het gebruik van scherpe voorwerpen zoals bijvoorbeeld een mesje is af te raden.

Laatste redmiddel

Als je heel erg last hebt van overtollig eelt en voornamelijk van likdoorns, dan heb je vaak ook veel ongemakken. In dat geval is het verstandig om het eelt te laten verwijderen door een specialist. Daarvoor kun je een bezoek brengen aan een pedicure die de pijnlijke plekken op jouw voeten kan behandelen. Het overtollige eelt wordt dan op een vakkundige manier verwijderd en ook likdoorns zijn uiteindelijk verleden tijd. De pedicure kan jou ook van de nodige adviezen voorzien om herhaling van eelt en likdoorns te voorkomen.