Likdoorn (zelf) verwijderen

Een likdoorn, die ook wel en eksteroog, clavus of een eeltpit wordt genoemd, is een pijnlijke aandoening. Het is een aandoening waarbij eelt naar binnen keert met een zwarte harde kern tot gevolg. Je kunt een likdoorn herkennen aan een wigvormige plek van eelt, van enkele millimeters tot soms wel een centimeter groot. Als je een likdoorn hebt, wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Om dit te realiseren is het belangrijk om te weten hoe de likdoorn is ontstaan en op welke manier je de likdoorn (zelfstandig) kunt verwijderen met bijvoorbeeld likdoornpleisters.

Waardoor ontstaat een likdoorn eigenlijk?

Om in de toekomst een likdoorn te voorkomen, is het goed om te weten hoe deze ontstaat. Eelt ontstaat door wrijving op de huid, bijvoorbeeld door drukpunten van je schoenen. Door schuring en wrijving ontstaat op den duur een verhoornde laag op de huid om deze te beschermen tegen de wrijving. Deze laag noemt men eelt. Als er ook een kern ontstaat met een zwarte punt dan spreek men over een likdoorn.

Een likdoorn is in de meeste gevallen pijnlijk, omdat het zwarte puntje soms wel zo hard kan zijn als een steentje. Deze harde kern kan op onderliggende zenuwen gaan drukken en daarmee (heftige) pijn veroorzaken. Als je een likdoorn hebt, wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Je kunt een likdoorn laten verwijderen, maar je kunt het ook zelf doen.

Een likdoorn zelf verwijderen

Met wat geluk kun je er zelf voor zorgen dat de likdoorn verdwijnt. Het is belangrijk om de druk weg te halen en geen knellende schoenen meer te dragen. Je kunt de likdoorn afplakken met een likdoornpleister met salicylzuur. Het salicylzuur zal er voor zorgen dat de huid week en zachter wordt, waardoor het verwijderen van de eelt in een aantal dagen een stuk makkelijker wordt. Om het eelt te verwijderen gebruik je een eeltverwijderaar. Let er bij het verwijderen van het eelt op dat je de zwarte kern in zijn geheel verwijderd. Mocht het niet lukken om alle eelt en de kern in één behandeling te verwijderen, herhaal de behandeling dan een aantal keer, totdat het eelt volledig verwijderd is.

Het verwijderen van een likdoorn kan erg pijnlijk zijn. Als je last hebt van een hele diepe likdoorn kan het beter zijn om deze door een specialist te laten verwijderen.

likdoorn zelf verwijderen

Specialistische zorg: de pedicure

Aangezien het verwijderen van een diepe likdoorn enige kennis vereist, is het misschien slimmer om hem te laten verwijderen door iemand met vakkennis, zoals de pedicure. Het kan namelijk zo zijn dat het diepere gedeelte van de likdoorn niet goed te verwijderen is of dat je je er niet veilig bij voelt om zelfstandig aan de slag te gaan. Een pedicure is dan een goed optie! De pedicure bezit namelijk de juiste specialistische kennis en het gereedschap om de likdoorn op een verantwoorde manier te verwijderen.