Wat is een pedicure?

Een pedicure, soms ook wel voetverzorger of voetverzorgster genoemd, is iemand die zich, al dan niet op professionele wijze, bezighoudt met het verzorgen van voeten, tenen en teennagels. Soms wordt de term pedicure ook gebruikt voor een behandeling van de voeten. Een betere term voor het laten behandelen van je voeten door een pedicure is pedicurebehandeling. In dit artikel leggen wij uit wat een pedicure doet, wanneer je een pedicure kunt bezoeken, wie een pedicure bezoekt, wat een pedicurebehandeling kost en hoelang de behandeling duurt, hoe je pedicure kunt worden en of een pedicurebehandeling vergoed wordt door de zorgverzekeraar.

Wat doet een pedicure?

Een pedicure behandelt en verzorgt voeten, tenen en teennagels. Het gaat niet alleen om medische behandelingen, maar ook om cosmetische behandelingen. Voorbeelden van behandelingen zijn bijvoorbeeld het behandelen van de reumatische, diabetesche, spastische, oudere, oncologische en verwaarloosde voeten en ook het uitvoeren van voetreflexologie, orthesiologie, nagelbeugeltechniek, nailart en cosmetische voetverzorging. Meer specialisaties van pedicures vind je hier.

Wie bezoekt een pedicure?

Een pedicure wordt bezocht door allerlei soorten mensen. Enerzijds bezoeken mensen met een medisch probleem de pedicure voor een behandeling. Anderszijds wordt de pedicure bezocht voor ontspanning en cosmetische voetverzorging.

Wat kost een pedicurebehandeling?

Een pedicurebehandeling kost ongeveer € 25,- tot € 35,-. Een behandeling duurt ongeveer 30 to 60 minuten. De prijs van een behandeling kan oplopen als de behandeling specialistischer is en als extra benodigdheden noodzakelijk zijn. Wil je dat een pedicure je aan huis of locatie bezoekt? Dan wordt hier meestal een toeslag van ongeveer € 10,- voor gerekend. Meer informatie over de kosten van pedicurebehandelingen vind je hier.

wat is een pedicure

Hoe word je pedicure?

De titel en het beroep van een pedicure is niet beschermd. Dat wil zeggen dat iedereen zich pedicure mag noemen. Uiteraard zijn er wel allerlei cursussen die je kunt volgen om te professionaliseren. Door een diploma te behalen, kun je aantonen dat je bepaalde specialisaties beheerst. Op die manier kun je je capacateiten en klantenkring vergroten. Je kunt je ook aansluiten bij beroepsverenigingen, zoals Provoet, om op die manier aan te tonen dat je volgens bepaalde richtlijnen werkt. Meer informatie over hoe je een pedicure wordt vind je hier.

Wordt een pedicurebehandeling vergoed door de zorgverzekering?

De basisverzekering is voor iedereen hetzelfde. Een pedicurebehandeling wordt alleen vergoed als er sprake is van bepaalde types van diabetes. Het eigen risico wordt dan nog wel verrekend. Meer informatie over de vergoeding uit de basisverzekering vind je hier. Voldoe je niet aan de voorwaarden? Er zijn ook zorgverzekeraars die aanvullende verzekeringen met een vergoeding voor pedicure en voetzorg aanbieden. Lees van te voren de voorwaarden altijd goed door! Je weet dan zeker dat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.