Droge en vochtige kloven

Als de voeten niet goed worden verzorgd en als de voeten erg droog zijn dan kunnen er kloven ontstaan. Kloven zijn beschadigingen in de vorm van scheuren en barsten in de huid van de voet. De droge huid heeft vaak ook een laag eelt die bijvoorbeeld op de hiel voorkomt. Hierin kunnen kloven ontstaan. Het is ook mogelijk dat je last hebt van vochtige kloven. Deze ontstaan in de zachte huid tussen tenen. Kloven zijn goed zelf te behandelen, maar je kunt altijd een bezoek brengen aan een pedicure om jouw voeten te laten verzorgen en te behandelen.

Wat zijn kloven: droge en vochtige kloven

Er zijn twee soorten kloven die we kunnen onderscheiden, droge kloven en vochtige kloven. Droge kloven zijn scheuren of barsten die zich in de droge huid van de voet vormen. Deze scheuren kunnen soms erg diep zijn en kunnen uiteindelijk gaan ontsteken; wat zeer pijnlijk kan zijn. Vochtige kloven ontstaan vaker tussen de tenen in de zachte huid die zich daar bevindt. Dit komt onder andere door vocht van zweet(voeten) of langdurig in het water zijn. Vochtige kloven gaan, in tegenstelling tot de droge variant, vaak gepaard met schimmels. Schimmels houden van vocht en nestelen zich dan ook graag tussen de vochtige tenen.

Oorzaken en symptomen

Droge kloven ontstaan door uitdroging van de huid. Vooral de huid op onze voeten is gevoelig voor uitdroging. Als er veel eelt is gevormd op de voet dan is de kans groter dat er droge kloven zullen ontstaan. Vochtige kloven worden veroorzaakt door zweet en door vocht. Als je regelmatig lang in bad gaat of veel zwemt dan heb je hier ook kans op. Kloven zijn als het ware scheuren en barsten in de huid van de voet. Als de kloven groot en diep zijn dan kan dit onprettig zijn tijdens het bewegen. Het is ook mogelijk dat de kloven gaan ontsteken. In dat geval zal de plek gevoelig en rood zijn.

Kloven verzorgen

Om kloven te voorkomen of te verminderen is het verstandig om schoenen te dragen die goed passen. Droge voeten kun je het beste dagelijks insmeren met een hydraterende voetcrème of een klovenzalf, zodat de huid van de voet minder snel uitdroogt. Als je last hebt van overtollig eelt dan kun je dit gemakkelijk zelf verwijderen met een eeltverwijderaar, zoals een vijl of met een eeltrasp. Dit gaat het makkelijkst als je van tevoren een voetenbad hebt genomen waardoor het eelt week is geworden. Droog na het wassen de voeten goed af, ook tussen de tenen. Zo verklein je de kans op vochtige kloven.

kloven voeten

Kloven laten behandelen

Zijn de kloven hinderlijk of pijnlijk? Dan kun je voor de behandeling hiervan terecht bij een pedicure. Een pedicure kan het overtollige eelt waar de droge kloven in zitten verwijderen en de voeten verzorgen. Het is daarna raadzaam om de voeten goed in te blijven smeren met een hydraterende voetcrème. Vochtige kloven komen vaak gepaard met schimmels die moeten behandeld worden met een middel die de schimmel kan doden. De pedicure kan jou hier goed over adviseren.