Wat zijn droge voeten en wat kun je er (zelf) tegen doen?

Heb je last van droge voeten? Geen zorgen, je bent niet de enige! Droge voeten worden veroorzaakt door een verminderde functie van de talgklieren. Iedereen kan er last van krijgen, maar mensen met een aandoening of verminderde weerstand hebben er vaker last van. Droge voeten zijn erg vervelend en kunnen voor een hoop irritatie zorgen. De droge huid veroorzaakt (in sommige gevallen) jeuk, een trekkend gevoel en een schilferige huid. Er kunnnen pijnlijke kloofjes en blaren ontstaan. Gelukkig kun je er (zelf) iets aan doen! In dit artikel leggen we uit wat droge voeten zijn en wat je er (zelf) tegen kunt doen.

Hoe ontstaan droge voeten?

Droge voeten ontstaan door een verminderde werking van de talgklieren. Talg zorgt ervoor dat onze huid soepel blijft. Onze voeten bevatten sowieso al weinig talgklieren, waardoor ze sneller uitdrogen dan andere delen van ons lichaam. Als de hydratatie van onze huid afneemt, zorgt dit al snel voor droge voeten en eeltvorming.

De oorzaken van droge voeten zijn voor iedereen verschillend:

 • Het kan erfelijk zijn; sommige mensen hebben nu eenmaal een drogere huid dan anderen.
 • De huid wordt droger naarmate we ouder worden, waardoor je hier op latere leeftijd meer last van krijgt.
 • Bepaalde ziektes, zoals suikerziekte en reuma, hebben als symptoom een droge huid.

Indien je erg veel last hebt van (extreem) droge voeten, is het sowieso een goed idee om een afspraak te maken met je huisarts en eventuele achterliggende problemen te onderzoeken.

Wat is eelt?

Eelt is een ophoping van de huid en indien deze eeltvorming te maken krijgt met druk en wrijving kan dit tevens zorgen voor pijnlijke kwalen, zoals eeltpitten en kloven. Een droge huid en eeltvorming zijn vaak symptomen die hand in hand gaan en daarom is het belangrijk om beide problemen aan te pakken en zoveel mogelijk te voorkomen.

Droge voeten

3 tips om zelf je droge voeten te behandelen

Gelukkig zijn er verschillende stappen die je zelf kunt zetten om jouw droge voeten te behandelen en te verzorgen. Het is het belangrijk dat je je voeten regelmatig verzorgt. Houd er rekening mee dat bij bepaalde ziektes, het nemen van een voetenbad en/of het scrubben van de voeten niet wordt aanbevolen. Twijfel je daarover? Overleg jouw plannen dan eerst met jouw huisarts of een medische pedicure.

Tip 1: een voetenbad nemen

Een voetenbad is een heerlijke manier om jouw voeten te verzorgen en te hydrateren.

 1. Gebruik een teiltje of een speciaal voetenbad en vul deze met lauw water. Neem geen heet water, want te heet water werkt averechts.
 2. Gebruik een speciale voetverzorgende olie om de voeten te hydrateren. Je kunt ook kiezen voor soda of een scheutje olijfolie.
 3. Week jouw voeten minimaal 20 minuten tot maximaal een uur. Zorg ervoor dat je je voeten goed afdroogt na het weken, inclusief tussen de tenen.
 4. Probeer iedere week zo’n lekker voetenbad te nemen!

Tip 2: een voetencrème

Verwen jouw droge voeten regelmatig met een speciale voetcrème. Speciale crèmes en lotions hydrateren jouw huid en gaan tevens eeltvorming tegen. Breng de crème aan (behalve tussen de tenen) na het voetenbad of voordat je gaat slapen. Op deze manier kan de crème de hele nacht inwerken, terwijl je voeten niet worden blootgesteld aan druk of wrijving. Je kunt eventueel katoenen sokken aandoen in bed, als je niet wil dat de crème vlekken maakt. Als je last hebt van kloven, kun je deze behandelen met een specifieke klovencrème.

Tip 3: scrub je voeten

Het scrubben van je voeten helpt droge, harde en dode huidcellen te verwijderen. Doe dit bijvoorbeeld een keer per week, nadat je jouw voeten hebt getrakteerd op een voetenbad en voordat je deze insmeert met een voetencrème. Na het weken zijn jouw voeten extra zacht en is het scrubben gemakkelijker. Scrub jouw voeten altijd als ze droog zijn en gebruik bijvoorbeeld een puimsteen. Zorg dat je dit voorzichtig doet en vijl kleine beetjes eelt weg met een eeltverwijderaar. Door jouw voeten te scrubben, stimuleer je tevens de groei van de gezonde huid. Als je liever geen puimsteen of voetvijl gebruikt, kun je kiezen voor een voetpeeling. Dit product zorgt voor de doorbloeding van de huid en het verwijderen van dode huid.

Wat kan ik doen om droge voeten te voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Je kunt onderstaande tips opvolgen om ervoor te zorgen dat jouw voeten minder snel uitdrogen:

 • Draag katoenen sokken, die niet knellen
 • Drink voldoende water
 • Draag iedere dag een schoon paar sokken
 • Droog de voeten goed af na een douche of bad
 • Loop niet veel op blote voeten
 • Draag altijd sokken in je schoenen
 • Douche niet te heet
 • Ga niet te lang in bad
 • Draag schoenen die goed zitten en nergens knellen
 • Zorg dat er geen steentjes in je schoenen zitten als je deze aantrekt
 • Peuter niet aan eelt, likdoorns en dergelijke

Advies

Weet je niet zeker waardoor jouw droge voeten veroorzaakt worden en wil je daarover advies inwinnen? Bezoek dan je huisarts of een pedicure in de buurt.