Hoe snel groeien je teennagels (en vingernagels)?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Je teennagels groeien minder snel dan je vingernagels, namelijk zo’n 0,05 tot 0,1 millimeter per dag. De groei van je nagels wordt onder andere bepaald door je leeftijd en het klimaat. Meestal groeien de nagels van mannen sneller dan die van vrouwen. Vingernagels groeien tot wel 3 keer sneller dan teennagels. Een vingernagel heeft 4 tot 6 maanden nodig om te volgroeien, terwijl een teennagel wel 12 tot 18 maanden nodig heeft. Wist je dat je teennagels ongeveer 2 keer zo dik zijn als je vingernagels? Dat kun je goed merken als je ze vijlt of knipt.

Op zoek naar een nagelvijl of nagelknipper?

hoe snel groeien teennagels

Factoren die de groei van nagels beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de nagelgroei. Zo spelen de seizoenen een belangrijke rol. Warmte en zonlicht zorgen voor een snellere nagelgroei. Daarom zijn je nagels in de zomer eerder lang dan in de winter. Een hogere temperatuur en meer UV-straling door zonlicht stimuleren de celopbouw en daarmee de groei van je nagels. Je vingernagels krijgen meer licht en lucht dan je teennagels, die meestal verstopt zijn in je sokken en schoenen. Daarom groeien je vingernagels sneller dan je teennagels. Loop je in de zomer veel op blote voeten of sandalen, dan zal je merken dat je teennagels sneller lang worden.

Wil je jouw teennagels sneller laten groeien? Lees dan dit artikel.

Nagelplaat, nagelbed en nagelriem

Het zichtbare gedeelte van je nagels wordt de nagelplaat genoemd. Deze bovenste laag van de nagel bestaat uit dode cellen. Het onderliggende nagelbed en de nagelriem worden gevormd door levende cellen, die vitaminen, mineralen en zuurstof nodig hebben. Daarom is het belangrijk om te letten op een evenwichtig voedingspatroon met voldoende groente, fruit en eiwitten en elke dag genoeg water te drinken.

Nagels knippen en vijlen

Om voet- en nagelproblemen te voorkomen, dien je je nagels op tijd en op een juiste wijze te knippen. Hoe je dat doet, lees je hier.