Hoe snel groeien je teennagels (en vingernagels)?

28/02/2020   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Je teennagels groeien een stuk langzamer dan je vingernagels, namelijk zo’n 0,1 millimeter per dag. De groei van je nagels wordt onder andere bepaald door je leeftijd en het klimaat. Daarnaast groeien de nagels van mannen sneller dan die van vrouwen. Vingernagels groeien 3x zo snel als teennagels. Een vingernagel heeft 4 tot 6 maanden nodig om te volgroeien, maar een teennagel wel 12 tot 18 maanden. Wist je trouwens dat je teennagels ongeveer 2x zo dik zijn als je vingernagels? Dat kun je goed merken als je ze vijlt of knipt.

hoe snel groeien teennagels

Licht en lucht

Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de nagelgroei. Zo spelen de seizoenen een belangrijke rol. Warmte en zonlicht zorgen voor een snellere nagelgroei. Daarom zijn je nagels in de zomer eerder lang dan in de winter. Een hogere temperatuur en meer UV-straling door zonlicht stimuleren de celopbouw en daarmee de groei van de nagels. Je vingernagels krijgen altijd meer licht en lucht dan je teennagels, die vaak verstopt zitten in sokken en schoenen. Daarom groeien je vingernagels sneller dan je teennagels. Loop je in de zomer veel op blote voeten of sandalen, zul je merken dat je teennagels sneller lang worden.  

Liever vijlen dan knippen

Het zichtbare gedeelte van je nagels wordt de nagelplaat genoemd. Deze bovenste laag van de nagel bestaat uit dode cellen. Het onderliggende nagelbed en de nagelriem worden gevormd door levende cellen, die vitaminen, mineralen en zuurstof nodig hebben. Daarom is het belangrijk om te letten op een evenwichtig voedingspatroon met voldoende groente, fruit en eiwitten en elke dag genoeg water te drinken. De nagel bestaat uit verschillende laagjes. Daarom is het beter de nagels te vijlen in plaats van te knippen. Bij het knippen kan de nagelschaar teveel druk uitoefenen op de nagel, waardoor de laagjes loskomen van elkaar en er scheurtjes ontstaan.

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.