Gele teennagels behandelen, wat kun je er (zelf) tegen doen?

06/01/2022   |   11/02/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Heb je last van gele teennagels (en dan bedoelen we natuurlijk geen geelgelakte teennagels)? Gele teennagels zijn vaak een bron van schaamte. Ze kunnen het dragen van open schoenen in de weg staan. Hoewel we ons goed voor kunnen stellen dat je jouw gele nagels als vervelend ervaart, is er meestal geen reden tot zorgen. Iedereen kan er namelijk last van krijgen.

Meestal vertellen je (teen)nagels je iets over de gezondheid van je lichaam en, zoals we allemaal weten, is het erg belangrijk om naar ons lichaam te luisteren. In dit artikel leggen we uit wat gele nagels zijn, wat je er zelf tegen kunt doen en hoe je gele nagels voorkomt.

Wat is een gele nagel?

De term gele nagels wordt gebruikt als een verzamelnaam voor vergeelde (teen)nagels. Gele nagels kunnen meerdere oorzaken hebben.

Oorzaken gele teennagels

Zowel jouw vinger- als teennagels kunnen geel verkleurd zijn. Er zijn verschillende oorzaken: medisch oorzaken en niet-medisch oorzaken. Hebben jouw gele nagels een medische oorzaak? Dan is het verstandig om deskundig advies in te winnen, voordat je ze (zelf) gaat behandelen.

Medische oorzaken

  • Hebben jouw teennagels een geel of geelbruine kleur, dan is een schimmelinfectie mogelijk de onderliggende oorzaak. Gelukkig is zo'n infectie goed te behandelen. Jouw huisarts of pedicure kan jou hierbij adviseren.
  • Gele teennagels kunnen het gevolg zijn van een ziekte of aandoening. Denk aan diabetes, lymphoedeem, een leverziekte of een longaandoening.
  • In zeldzame gevallen worden gele teennagels veroorzaakt door het gele nagelsyndroom (yellow nail syndrome), dat erfelijk is. In zo'n geval hebben de teennagels vaak een geelgroene kleur en zijn alle nagels verkleurd. De nagelriemen zijn aangetast en soms komen nagels los te zitten van het nagelbed.
  • Psoriasis is een aandoening die het nagelbed kan aantasten. In zo'n geval verkleurd de nagelplaat meestal geelbruin en lijkt het alsof er een druppel olie onder de nagel zit.
  • Nagelloslating, ook wel onycholyse genoemd, kan voor gele nagels zorgen. Dit gebeurt omdat de nagel loslaat van het nagelbed. Hoewel deze nagelloslating een medische oorzaak kan hebben (zoals psoriasis en het gebruik van medicijnen), kan het tevens worden veroorzaakt door een langdurige blootstelling aan water en zeep (of andere detergentia’s).
  • Een tekort aan mineralen of vitaminen kan leiden tot het geel verkleuren van de nagels. Denk dan met name aan een tekort aan ijzer, zink of B12.

Niet-medische oorzaken

  • Gele nagels door nagellak is een onschuldige en veelvoorkomende verkleuring van de nagels. Met name als je vaak je teennagels lakt met donkere kleuren, kunnen bepaalde pigmenten door de nagel worden vastgehouden en voor verkleurde teennagels zorgen.
  • Roken kan leiden tot een oranjeachtige verkleuring van de nagels.
  • Zelfbruiners kunnen de nagels onverhoopt een kleurtje geven. Omdat zelfbruiners een oranje ondertoon hebben, kan dit resulteren in oranje nagels.
  • Veroudering kan leiden voor het vergelen van de nagels.

gele teennagel

Tips om gele nagels te voorkomen

Met behulp van een aantal handige tips kun je de kans op gele (teen)nagels verkleinen. Heb je al last van gele teennagels en twijfel je aan de oorzaak ervan? Neem dan contact op met jouw huisarts of pedicure.

Tip 1: Gebruik een basecoat als je je nagels lakt

Lak jij je nagels regelmatig? Dan is het verstandig om altijd een basecoat aan te brengen, voordat je je nagels een (donker) kleurtje geeft. Laat jouw nagels tussen de lakbeurten door ook af en toe een keertje ongelakt om ze wat rust te gunnen.

Tip 2: Hou je voeten goed droog en gebruik niet te veel zeep

Zorg dat je je voeten en tenen goed droog maakt na het douchen om schimmelnagels te voorkomen. Draag ook altijd slippers of waterschoenen in openbare natte ruimtes en gebruik niet te veel zeep of andere reinigende middelen.

Het drooghouden van je voeten is ook belangrijk gedurende de dag. Draag goed ventilerende schoenen en schone (katoenen) sokken.

Tip 3: Eet gezond en gevariëerd

Het is belangrijk voldoende mineralen en vitaminen binnen te krijgen om je lichaam gezond te houden. Het kan nooit kwaad om gevariëerd en gezond te eten. Indien je een tekort hebt aan een bepaalde vitamine of mineraal, kun je ervoor kiezen om extra supplementen te nemen. Deze zijn meestal verkrijgbaar zonder recept, maar bij een ernstig tekort of twijfel is het verstandig om advies in te winnen bij je huisarts.

Gele teennagels laten behandelen

In sommige (medische) gevallen is het verstandig om jouw gele teennagels in overleg met een medische pedicure of arts te behandelen. Denk bijvoorbeeld aan het behandelen van gele teennagels door psoriasis met cyclosporine of corticosteroid of aan het behandelen van een schimmelnagel met behulp van een laserbehandeling. Twijfel je aan de reden van jouw gele (teen)nagels? Win dan altijd professioneel advies in, voordat je zelf aan de slag gaat