Wat is een klauwnagel of ramshoornnagel en wat kun je er (zelf) tegen doen?

13/06/2022   |   14/06/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Een klauwnagel of ramshoornnagel is een verdikte (teen)nagel die qua vorm lijkt op een klauw of, indien gedraaid, een ramshoorn. Het is een gevoelige aandoening, die als pijnlijk kan worden ervaren. In dit artikel leggen we uit wat een klauwnagel of ramshoornnagel is, hoe je de aandoening voorkomt en wat je er (zelf) tegen kunt doen.

Wat is een klauwnagel of ramshoornnagel?

In medische termen wordt een klauw- of ramshoornnagel onychogrypose genoemd. Zo’n nagel ontstaat als er een overgroei of hypertrofie plaatsvindt, waardoor de nagel verdikt raakt. De nagel wordt alsmaar dikker en zal in een later stadium ook vervormen en/of draaien. Een klauwnagel of ramshoornnagel komt meestal voor aan de teennagels.

Hoe ziet een ramshoornnagel of klauwnagel eruit?

Een klauwnagel lijkt op een klauw. Soms draait een klauwnagel tijdens het doorgroeien zij- of voorwaarts, waardoor deze op een ramshoorn gaat lijken. Door hypertrofie wordt de nagel erg hard en krijgt deze een gele kleur. Dat kan soms ook een groene- of grijsachtige kleur zijn. Er ontstaan soms groeven in de nagel, met een onregelmatige structuur. Omdat de nagel erg hard wordt, kan deze meestal niet meer geknipt worden en blijft deze maar doorgroeien.

klauwnagel ramshoornnagel

Hoe ontstaat de aandoening?

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe een ramshoornnagel of klauwnagel ontstaat. Er zijn wel een aantal oorzaken waarvan deskundigen vermoeden, dat ze de aandoening veroorzaken.

Eén ervan is ouderdom, omdat de bloedtoevoer naar de nagels afneemt. Andere oorzaken zijn het verwaarlozen van de nagels, het niet knippen van de nagels en slechte hygiëne. Echter, dit zijn lang niet altijd de oorzaken. Soms ontstaan de aandoening door een trauma, denk aan het stoten van de nagel of door iets zwaars op de nagel te laten vallen. Tegelijkertijd wordt de aandoening bij sommige ziektes, zoals reuma of een huidaandoening, zoals nagelpsoriasis, vaker geconstateerd.

Een klauwnagel of ramshoornnagel is vrijwel altijd een hoornnagel die niet tijdig is behandeld. Het is daarom erg belangrijk dat je op tijd een deskundige inschakelt als je vermoedt dat je een hoornnagel hebt. Een ramshoornnagel is een vergelijkbaar, vergevorderd stadium van de hoornnagel die moeilijker te behandelen is.

Hoe voorkom je een klauwnagel of ramshoornnagel?

Hoewel het dus niet altijd mogelijk is om de aandoening te voorkomen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je nagels te verzorgen. Zoals:

  • Het dragen van het juiste schoeisel. Kies voor schoenen die niet te strak zitten bij je tenen, die niet drukken op het nagelbed en voldoende lucht doorlaten.
  • Behandel een schimmelaandoening op tijd, om verdere problematiek te voorkomen. Dit geldt ook voor kalknagels, die vaak gepaard gaan met een schimmelaandoening.
  • Draag waterschoenen of slippers in openbare zwembaden, douches en sauna’s.
  • Kies voor katoenen sokken in plaats van voor sokken van synthetisch materiaal of pantyvoeten. Doe ook regelmatig schone sokken aan.
  • Droog de tenen goed af na het douchen, het badderen of het zwemmen.
  • Houd je teennagels kort en schoon.

Een klauwnagel of ramshoornnagel zelf behandelen

Helaas is het lastig om een ramshoornnagel zelf te behandelen. Hoewel we best begrijpen dat je je schaamt voor je nagel, is dat nergens voor nodig. Het is bovendien belangrijk dat je je zo snel mogelijk laat helpen. Een ramshoornnagel zal niet zomaar uit zichzelf weggaan en in de loop van de tijd alleen maar erger worden.

Je kunt een bezoek brengen aan de huisarts of direct een afspraak maken met een pedicure in de buurt. Een professionele pedicure heeft waarschijnlijk al ervaring met deze aandoening en kan je op een deskundige manier helpen.

Je nagel laten behandelen door een pedicure

Je kunt een ramshoornnagel laten behandelen door een (medische) pedicure. Een pedicure zal de nagel met professioneel, meestal machinaal, gereedschap, behandelen. De nagel zal worden ingekort en de nagelomgeving zal worden schoongemaakt. Als de nagel erg verdikt is, moet de pedicure de nagel mogelijk eerst frezen. Daarna is het namelijk makkelijker te zien, waar het nagelbed eindigt. Na een behandeling zal je nagel er weer mooier uitzien, maar ook het nagelbed zal zijn verlicht.

Het is belangrijk om bij een ramshoornnagel regelmatig terug te keren naar de pedicure, om de nagel te blijven onderhouden en verzorgen. Met een periodieke behandeling kan de nagel zoveel mogelijk worden teruggebracht, naar haar oorspronkelijke vorm.