Wat is een hoornnagel en wat kun je er (zelf) tegen doen?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Een hoornnagel is een verdikte nagel die is ontstaan doordat er verschillende hoornlagen over elkaar heen zijn gegroeid. Een hoornnagel ziet er niet zo mooi uit en daarom schamen veel mensen zich ervoor. Soms doet de nagel pijn. Hoornnagels komen met name voor bij de teennagels en dan vooral bij de grote teen. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van hoornnagels en vertellen we jou wat je er (zelf) tegen kunt doen.

Wat is een hoornnagel?

Een hoornnagel is een aandoening die okantstaat door een teveel aan hoorn, een hard materiaal dat voornamelijk bestaat uit keratine, met als gevolg dat er meerde hoornlagen over elkaar heen groeien. De aandoening is een variant van de verdikte nagel, die in de volksmond ook vaak een kalknagel genoemd wordt. Een onterechte term, die is ontstaan vanwege de uiterlijke kenmerken van de aandoening, want nagels bestaan niet uit kalk. De officiële benaming van een verdikte nagel is een hypertrofische nagel. Een hoornnagel is vanzichzelf niet besmettelijk. Wel gaat deze aandoening soms gepaard met een schimmelinfectie, die wel besmettelijk is.

Wat is Hoorn?

Hoorn is het harde materiaal van de nagel zelf en is opgebouwd uit keratine. Het is hetzelfde materiaal, als bijvoorbeeld de hoorn van een neushoorn, al is de hoeveelheid van het eiwit keratine anders. Meer informatie over nagels, vind je hier.

Wanneer spreken we over een hoornnagel?

Als er meerdere lagen hoorn over elkaar heen groeien, ontstaat er een zogenaamde hoornnagel. Er worden in zo'n situatie meer hoorncellen aangemaakt, dan dat er hoorncellen worden afgestoten. De nagel vertoont vaak gele tot bruine verkleuringen. In de meeste gevallen is het de grote teen, die als eerste wordt aangetast.

Verdikte teennagel

Wat zijn mogelijke oorzaken van een hoornnagel?

Een hoornnagel kan verschillende oorzaken hebben. Ze kunnen onder andere ontstaan door:

  • Een trauma: als er iets zwaars op de teennagel is gevallen of als je jouw teen flink gestoten hebt.
  • Te krap schoeisel: het dragen van te krap of slecht passende schoenen.
  • Het traag groeien van de nagel: bijvoorbeeld vanwege een slechte doorbloeding of door ouderdom.
  • Diabetes: mensen met diabetes lopen meer risico op een hoornnagel en dienen extra zorg te dragen voor de verzorging van hun voeten en tenen.

Hoe voorkom je een hoornnagel?

Helaas is een hoornnagel niet altijd te voorkomen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en ouderdom kunnen we helaas niet tegengaan. Wat je wel kunt doen, is goede schoenen dragen. Voorkom het dragen van te krappe schoenen, waardoor er constant druk op de nagel ontstaat. Zorg ervoor dat je tenen de ruimte hebben om in de schoen te kunnen bewegen.

Goede voetverzorging

Het is altijd belangrijk om je voeten op de juiste manier te verzorgen. Een hoornnagel kan gepaard zijn met een schimmelinfectie en die is, in tegenstelling tot de hoornnagel zelf, wel besmettelijk en kan ook de andere tenen aantasten. Een schimmelinfectie is ook overdraagbaar van persoon tot persoon, met name in vochtige en natte ruimtes, denk aan douches, sportscholen, sauna’s en zwembaden.

Wat kun je (zelf) doen tegen een hoornnagel?

Het is erg belangrijk om niet te lang door te lopen met een hoornnagel, maar deze op tijd te (laten) behandelen. Blijf de aangetaste nagel knippen met een goede nagelknipper en verzorgen. Indien dat zelf niet lukt, is het verstandig om dit door een professional te laten doen. Nagels die te lang worden of te dik zijn, kunnen veel pijn veroorzaken.

Behandeling door een pedicure of professional

Een pedicure kan hulp bieden bij het behandelen van een hoornnagel. Meestal zijn hiervoor meerdere behandelingen nodig, waarbij de nagel dunner wordt gemaakt door deze te frezen. De nagel wordt goed schoongemaakt en indien nodig geknipt. Naarmate je de nagel vaker laat behandelen, zal er op den duur verbetering optreden.

Indien je kampt met een hoornnagel, vraag dan een specialist of huisarts om advies, ook als je er (nog) geen last van hebt. In ernstige gevallen dient de hoornnagel te worden verwijderd door een arts.