Voetproblemen voorkomen met goede schoenen

Heb jij vaak last van je voeten, terwijl jij altijd rondloop op aftrapte oude sneakers of hoge hakken? Misschien wist je nog niet dat je veel voetproblemen kunt voorkomen en verhelpen door goede schoenen te dragen. Maar er is zoveel keuze! Daarom zetten we een aantal kenmerken van goede schoenen op een rij, zodat jij een verstandige keuze kunt maken als je nieuwe schoenen koopt.

Goede schoenen:

  • Hebben de juiste lengtemaat: het klinkt ó zo logisch, maar het zal je verbazen hoeveel mensen er met te grote of te kleine schoenen rondlopen, omdat de juiste maat uitverkocht was. Twee tips: koop schoenen aan het einde van de dag, omdat je voeten op dat moment iets dikker kunnen zijn én pas de schoenen aan beide voeten, zodat je zeker weet dat ze écht passen.
  • Hebben de juiste hoogte- en breedtemaat: niet iedere schoen is hetzelfde; sommige schoenen zijn smal, terwijl andere juist breed zijn. Zorg dat je overal rondom je voet voldoende ruimte hebt en dat de schoen nergens knelt, maar tegelijkertijd dat je voeten niet schuiven tijdens het lopen.
  • Hebben een stevige hielcontour: kun je achterkant van de schoen niet met je vingers indrukken? Dan heeft schoen een stevige hielcontour.
  • Hebben een stevige zool: wring de voor- en achterkant van de schoen in tegengestelde richting. Gaat dat helemaal niet of lastig? Dan heeft de schoen een stevige zool.
  • Bieden de juiste demping: dempende zolen verbeteren de stabiliteit tijdens het lopen, maar let op: een zool kan ook te comfortabel zijn.
  • Veters: als je kiest voor schoenen met veters kun je de schoenen op meerdere plaatsen op een juiste manier aansluiten op je voet. Klitterband kan ook voldoende zijn, mits het mogelijk is om de klitterband op meerdere plaatsen te stellen.
  • Ademend materiaal: kies voor schoenen die gemaakt zijn van materialen die ademen, zoals leer.
  • Buigzaam bij de bal van je voet: een schoen hoort te buigen/plooien bij de bal van je voet (voorvoet). Je kunt dit testen door op je tenen te leunen. Plooit de schoen ergens anders? Dan is het waarschijnlijk geen goede schoen.
  • Geen (grote) hak: de meningen over de exacte hoogte van een te rechtvaardigen hak zijn gevarieerd, maar over het algemeen wordt aangeraden om zo min mogelijk op hakken hoger dan 2,5 tot 4 centimeter te lopen. Lopen op hakken kan vervelende problemen veroorzaken. Betekent dat dat je nooit hakken aan kunt? Dat niet, maar je kunt het gebruik van hakken wel beperken!

Goede schoenen kiezen

Online schoenen kopen, wel of niet doen?

Er zijn veel fabrikanten die leuke schoenen maken. Goedkope schoenen zijn niet per definitie slecht en dure schoenen zijn niet per definitie goed. In ieder (winkel)centrum vind je winkels waar je terecht kunt voor leuke, goede schoenen, maar online vind je sneller en makkelijker een veel groter aanbod. Dat maakt het verleidelijk om schoenen online te bestellen. Heb je vaak last van je voeten? Dan raden wij je aan om een paar schoenen altijd eerst te passen in de winkel. Je kunt de betreffende schoen daarna alsnog (goedkoper) online aanschaffen. Zeker met een code van bespaardeals. Misschien niet heel chic, maar op die manier weet je zeker dat de schoen goed past én dat je niet teveel betaalt.

Hulp nodig?

Weet je niet zeker of een schoen geschikt is voor jouw voet en of dat het een goede schoen is? Vraag dan advies aan een verkoopmedewerk(st)er. Een goede verkoopmedewerk(st)er kan jou precies vertellen waaraan een goede schoen moet voldoen en jou helpen om de juiste schoen uit te kiezen. Twijfel je aan de capaciteiten van de medewerker? Kies dan voor een winkel die gespecialiseerd is in het verkoop van goede schoenen. Ook een pedicure of podoloog kan jou advies geven.