(Appel)azijn tegen kalk- en schimmelnagels of voetschimmel, werkt dat?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

(Appel)azijn is een veelgenoemd huis-tuin-en-keukengeneesmiddel, dat wordt ingezet tegen allerlei kwalen, waaronder schimmelnagels of voetschimmel/zwemmerseczeem. We leggen eerst uit wat kalk-, schimmelnagels en voetschimmel zijn. Daarna leggen we uit wat (appel)azijn is, waarom het vaak wordt genoemd als wondermiddel tegen schimmels en of dat het écht werkt.

Wat is een kalknagel of schimmelnagel?

Een kalknagel (onychauxis) is een verdikte, brokkelige nagel. De aandoening komt vooral voor aan de teennagels, maar soms ook aan de vingernagels. In veel gevallen wordt een kalknagel veroorzaakt door een schimmel. Daarom wordt een schimmelnagel (onychomycoseonterecht vaak een kalknagel genoemd. Een kalknagel kan namelijk ook andere oorzaken hebben.

Wat is een voetschimmel of zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem of voetschimmel (tinea pedis) is een veelvoorkomende schimmelinfectie aan de huid, die wordt veroorzaakt door een schimmel. Voetschimmel heeft - eigenlijk onterecht, want een voetschimmel is helemaal geen eczeem - de naam zwemmerseczeem gekregen, omdat de schimmel vaak wordt opgelopen in (openbare) zwembaden en spa's. Een zwembad is de ideale broedplaats voor (voet)schimmels (de schimmel kan ook voorkomen aan de hand), omdat het er lekker warm en vochtig is.

Wat is (appel)azijn?

Azijn is een vloeistof die ontstaat door het vergisten van alcohol. Appelazijn is een azijnsoort die wat milder is dan gewone azijn. Het wordt gemaakt van appel. Een ander term die voor appelazijn gebruikt wordt, is appelciderazijn.

Appelazijn schimmel voet en tenen

Waar koop je appelazijn?

Appelazijn is verkrijgbaar bij lokale gezondheidswinkels, drogisten en de grotere supermarkten. Je kunt het ook online kopen.

Waarom wordt (appel)azijn vaak als huis-tuin-en-keukengeneesmiddel genoemd?

Met (appel)azijn doodt bacteriën en schimmels. Logisch dus dat het vaak genoemd wordt als huis-tuin-en-keukengeneesmiddel tegen allerlei kwalen die met schimmels te maken hebben, zoals een schimmelnagel of zwemmerseczeem/voetschimmel.

Waarom kun je geen schoonmaakazijn gebruiken?

Schoonmaakazijn heeft een andere samenstelling dan appelazijn en is een stuk agressiever. Het is daarom sowieso niet geschikt voor je huid, haar of nagels. Het is alleen geschikt om schoon te maken.

Werkt (appel)azijn écht?

Natuurlijke huis-tuin-en-keukenmiddeltjes, zoals (appel)azijn, worden vaak aangeraden onder het motto 'baat het niet, dan schaadt het niet'. Toch raden wij het gebruik van appelazijn niet aan, want de werking ervan is niet bewezen. Bezoek in plaats daarvan je huisarts. Je huisarts kan je helpen om de schimmel effectief te behandelen.

Appelazijn is een sterk middel en kan schade aanrichten als je het verkeerd gebruikt. En juist dat laatste maakt het gebruiken ervan ingewikkeld, want hoeveel azijn moet je gebruiken? En hoe vaak? En hoeveel heb je nodig om het effectief te laten zijn? Daar zijn geen strikte voorschriften voor. 

Waarom appelazijn meestal niet werkt bij schimmelnagels

(Appel)azijn lijkt vaak op het eerste oog effectief tegen schimmelnagels. Het kan helpen om de nagel deels schimmelvrij te krijgen. Met de nadruk op deels, want het is lastig om met (appel)azijn de schimmel helemaal uit te bannen.

Hoe gebruik je (appel)azijn?

Sommige mensen zweren bij het gebruik van appelazijn. Ben je toch van plan om (appel)azijn te gebruiken? Doe dat dan altijd voorzichtig. Bouw het gebruik ervan rustig op en stop direct als je merkt dat je huid irriteert.

Er zijn twee manieren om (appel)azijn te gebruiken: door te deppen met een watje of wattenstaatje of door gebruik te maken van een (appel)azijnbadje.

Wil je (appel)azijn gebruiken om een schimmelnagel te behandelen? Knip je nagels dan eerst. Zo bereikt de (appel)azijn de schimmel beter. Desinfecteer de nagelschaar daarna, om te voorkomen dat je je gezonde nagels besmet via de nagelschaar. 

Deppen met (appel)azijn

Doe wat pure (appel)azijn op een watje of wattenstaafje en breng het aan. Laat de (appel)azijn intrekken.

Een (appel)azijnbadje

  • Maak een azijnbadje met gelijke delen water en (appel)azijn. Bijvoorbeeld een beker water en een beker azijn.
  • Zorg dat de schimmel volledig onder water komt.
  • Week tien tot twintig minuten in het (appel)azijnbad.
  • Droog na het badje je voeten en tenen goed af.

Wanneer gebruik je geen (appel)azijn?

Heb je een gevoelige huid of merk je na het gebruik van (appel)azijn op dat je huid geirriteerd raakt? Gebruik dan sowieso geen (appel)azijn om de schimmel aan te pakken, maar ga in plaats daarvan naar een huisarts.