Opleiding tot pedicure

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Met een opleiding tot pedicure kun je voetbehandelingen uitvoeren en mensen van pijnlijke voetproblemen afhelpen. Met de kennis en ervaring die je tijdens de opleiding op doet, kun je alle mogelijke voetbehandelingen uiteindelijk zelf als pedicure uitvoeren. Voor het volgen van een opleiding tot pedicure wordt er onderscheid gemaakt tussen een medisch pedicure en niet medisch pedicure. Het verschil in deze opleiding is dat je met een diploma tot medisch pedicure specialistische behandelingen mag uitvoeren die pijn en klachten aan de voeten kunnen verminderen.

Niet medisch pedicure

Een niet medisch pedicure voert behandelingen aan voeten uit die te maken hebben met huidaandoeningen of afwijkingen aan teennagels. Daarnaast verzorgt een niet medisch pedicure de voeten ook. Het werk van een niet medisch pedicure bestaat onder andere uit het verwijderen en behandelen van overtollig eelt of het verzorgen van ingegroeide teennagels. Naast behandelingen geeft een niet medisch pedicure ook advies en tips over voetverzorging om aandoeningen aan de voeten te voorkomen en voert hij of zij soms cosmetische voetverzorging en nailart uit.

Medisch pedicure

Een medisch pedicure is iemand die naast de taken die een niet medisch pedicure uitvoert ook specialistische en gerichte behandelingen kan doen. Denk hierbij aan het behandelen van voeten die door een ziekte zijn aangetast of die door een andere oorzaak medisch behandeld moeten worden. De behandelingen die door een medisch pedicure worden uitgevoerd zijn erop gericht om pijn en andere klachten te verminderen. Als de medisch pedicure de klacht niet kan behandelen dan zal hij of zij de klant doorverwijzen naar een huisarts of een specialist.

Pedicure opleiding stoel

Kosten en duur van een opleiding tot niet medisch pedicure

Het hangt ervan af of je een opleiding wilt volgen tot medisch pedicure of tot niet medisch pedicure wat de kosten voor de opleiding zijn. Een opleiding tot niet medisch pedicure is vaak een opleiding die gelijk is aan MBO niveau 3 en duurt, afhankelijk van de opleidingsinstantie, tussen de 6 en 12 maanden. De kosten voor een opleiding tot niet medisch pedicure verschillen ook zeer en zijn afhankelijk van de instelling waarbij je de opleiding volgt. Inclusief materiaal kunnen de leskosten hiervoor variëren van € 2.500,- euro tot meer dan € 3.500,- euro.

Kosten en duur van een opleiding tot medisch pedicure

Ook voor een opleiding tot medisch pedicure zijn de verschillen groot. De opleiding tot medisch pedicure is vaak op MBO niveau 4 en biedt vaak de mogelijkheid om het vak in modules te leren. Zo kun je ook voor een deel de modules halen waarmee je wilt starten om later nog extra modules te volgen. De duur van een complete opleiding tot medisch pedicure duurt gemiddeld tussen de 5 en 8 maanden. In sommige gevallen is het noodzakelijk om eerst de opleiding tot niet medisch pedicure te volgen, waarna je met deze opleiding kunt beginnen. De kosten voor een opleiding tot medisch pedicure verschillen ook per instelling. De prijzen variëren tussen de € 1.500,- euro tot wel € 3.250,- euro. Dit is vaak wel inclusief materiaalkosten, maar niet in alle gevallen inclusief de kosten voor examens.