Zelf eelt verwijderen

24/04/2019   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: technieken

Bijna iedereen heeft wel eens last van eelt op of onder zijn of haar voeten. Een klein laagje eelt is helemaal niet erg en beschermt de huid juist alleen maar tegen wrijving van bijvoorbeeld je schoenen. Zonder eelt krijg je namelijk eerder last van je voeten. Echter, overtollig eelt kan tot klachten leiden, waardoor het fijn is om manieren te hebben om dit eelt zelfstandig te verwijderen. Hieronder vind je verschillende methoden en tips om op een juiste manier zelf het overtollige eelt van bijvoorbeeld je voeten (maar ook handen) te verwijderen.

Maak gebruik van een voetvijl of andere hulpmiddelen

Om eelt zelf te verwijderen zijn er een aantal handige hulpmiddelen op de markt die je hierbij kunnen helpen. Een klein teveel aan eelt is gemakkelijk te verwijderen met scrub, maar als je wat meer eelt hebt, kun je gebruikmaken van een eeltverwijderaar, zoals een voetenrasp, voetvijl of eeltmesje.

Om eelt op een goede manier te verwijderen, zorg je ervoor dat de voeten droog zijn. Vervolgens schraap je de harde, droge huid weg, totdat zachte huid aan het oppervlakte verschijnt. Na het verwijderen, spoel je je voeten en de eeltverwijderaar af met schoon water en smeer je je voeten goed in met een vette, voedende crème om de huid soepel te houden.

Let op dat je met deze hulpmiddelen voorzichtig moet zijn en niet te ruw te werk gaat met als risico de levende cellen in de opperhuid te beschadigen. Ook moet je zorgen dat je niet te lang vijlt, omdat dan de huidcellen worden gestimuleerd om extra eelt aan te maken.

Voetenbad met verschillende middelen

Het gebruik van vijlen en raspen kun je combineren met een voetenbad. Het voetenbad zorgt er namelijk voor dat het eelt zachter wordt, waardoor het gemakkelijker te verwijderen is. Aan het water kun je een aantal middelen toevoegen die het weken nog effectiever maken. Allereerst kun je bijvoorbeeld baking soda, ook wel zuiveringszout, toevoegen, waardoor het eelt extra verweekt. Ook heeft dit als positief bijeffect dat het bacteriële infecties en schimmelinfecties bestrijdt. Naast baking soda kun je ook azijn of citroen toevoegen, die extra helpen met het verweken.

Zelf eelt verwijderen

Eeltcrème en eeltpleisters

Er zijn andere methodes om op een gemakkelijke manier eelt te verwijderen. Zo zijn er verschillende crèmes op de markt die salicylzuur bevatten. Door het salicylzuur wordt het eelt zachter en daarom kun je het een stuk makkelijker verwijderen. Ook zijn er pleisters die salicylzuur bevatten. Let bij deze methodes wel op dat ze ook bijwerkingen zoals jeuk en irritatie.

Eelt laten verwijderen door de pedicure

Als je veelvuldig last hebt van eelt en niet iedere keer zelf aan de gang wilt gaan met voetenbaden en vijlen, dan kan het een goede optie zijn om het eelt (regelmatig) te laten verwijderen door een pedicure. Ook als je eelt hebt op moeilijk bereikbare plekken en je zelf niet zo handig of flexibel bent, kan de pedicure een uitkomst zijn. Een pedicure heeft het juiste gereedschap en vakkennis in huis om eelt op een juiste manier te verwijderen. Het is daarom zeker aan te raden om bij overtollig eelt regelmatig een bezoek aan de pedicure te brengen.

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.