Zelf eelt verwijderen

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: technieken

Bijna iedereen heeft eelt op of onder zijn of haar voeten of handen. Een klein laagje eelt is helemaal niet erg en beschermt de huid juist tegen de wrijving van bijvoorbeeld je sokken en je schoenen. Zonder eelt krijg je sneller last van je voeten. Echter, overtollig eelt kan leiden tot klachten. Het is daarom fijn als je manieren hebt om het eelt zelfstandig te verwijderen. Hieronder vind je verschillende methoden, oplossingen en tips om op een juiste manier zelf het overtollige eelt van je voeten en je handen te verwijderen.

Voetvijlen en andere eeltverwijderaars

Je kunt eelt zelf verwijderen met behulp van een aantal handige hulpmiddelen die op de markt verkrijgbaar zijn. Een klein overschot aan eelt is gemakkelijk te verwijderen met scrub, maar als je wat meer eelt hebt, dien je gebruik te maken van een eeltverwijderaar, zoals een voetenrasp, voetvijl, puimsteen of eeltmesje.

Als je eelt op een goede manier wilt verwijderen, zorg je ervoor dat je voeten goed droog zijn. Vervolgens schraap je de harde, droge huid weg, totdat de zachte huid aan het oppervlak verschijnt. Na het verwijderen, spoel je je voeten en de eeltverwijderaar af met schoon water en smeer je je voeten goed in met een vette, voedende voetcrèmes om de huid soepel te houden.

Let erop dat je voorzichtig met de hulpmiddelen te werk gaat. Als je te ruw te werk gaat, loop je namelijk het risico dat je de levende cellen in de opperhuid beschadigt. Zorg er ook voor dat je niet te lang vijlt, omdat de huidcellen dan juist worden gestimuleerd om extra eelt aan te maken.

Voetenbad nemen

Je kunt je voeten voorbereiden door een voetenbad te nemen. Het voetenbad zorgt er namelijk voor dat het eelt zachter wordt, waardoor het gemakkelijker te verwijderen is. Aan het water kun je een aantal middelen toevoegen, waardoor het weken nog effectiever wordt. Kies er bijvoorbeeld voor om baking soda, dat ook wel zuiveringszout wordt genoemd, toe te voegen, waardoor het eelt extra verweekt. Baking soda heeft als positief bijeffect dat het bacteriële infecties en schimmelinfecties bestrijdt. Naast baking soda kun je ook azijn of citroen toevoegen.

Zelf eelt verwijderen

Eeltcrème en eeltpleisters

Er zijn nog meer methodes om eelt op een gemakkelijke manier te verwijderen. Zo zijn er verschillende voetcrèmes op de markt die salicylzuur bevatten. Door het salicylzuur wordt het eelt zachter en daarom kun je het een stuk makkelijker verwijderen. Ook zijn er eeltpleisters die salicylzuur bevatten. Let bij deze methodes wel op bijwerkingen, zoals jeuk en irritatie.

Eelt laten verwijderen door de pedicure

Als je vaak last hebt van overtollig eelt en niet iedere keer zelf aan de gang wilt gaan met eeltverwijderaars en voetenbaden, dan kan het een goede optie zijn om het eelt (regelmatig) te laten verwijderen door een pedicure. Ook als je eelt hebt op moeilijk bereikbare plekken en je zelf niet zo handig of flexibel bent, kan een bezoek aan de pedicure brengen de oplossing zijn. Een pedicure heeft het juiste gereedschap en vakkennis om jouw eelt op een juiste manier te verwijderen. Het is daarom zeker aan te raden om bij overtollig eelt regelmatig een bezoek aan de pedicure te brengen.