Pedicure bij Dementie

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Voetproblemen kunnen bij iedereen ontstaan, dus ook bij mensen die lijden aan dementie. Omdat mensen met dementie vaak constant aan het bewegen zijn, kunnen voetproblemen snel optreden. Het is daarom belangrijk dat de voeten van dementerende mensen ook goed verzorgd worden. Een pedicure kan de voeten behandelen en verzorgen zodat er geen hinder wordt bevonden van het vele lopen. Bij dementerende mensen gebeurd dit vaak in overleg met de verpleging of verzorging van de betreffende persoon. Dit zijn vaak ook de mensen die eventuele problemen bij het lopen of aan voeten bij dementerende mensen kunnen constateren.

Aandoeningen

Mensen met dementie hebben vaak last van verschillende aandoeningen of problemen aan de voeten. Er kan eeltvorming voorkomen door veel bewegen of een pijnlijke likdoorn. Ook kunnen ingegroeide teennagels ontstaan die zeer pijnlijk kunnen zijn. Omdat dementerende mensen vaak de pijn negeren of niet goed voelen is het soms lastig om de voeten op tijd te behandelen. Daarom is het verstandig om regelmatig een behandeling door een pedicure te laten doen zodat de voeten behandeld en verzorgt kunnen worden.

Geduld en ervaring

Werken met dementerende mensen kan niet altijd even gemakkelijk zijn. Een pedicure die de voeten gaat behandelen van dementerende mensen moet daarom geduldig zijn, kennis van zaken hebben en genoeg ervaring om met deze doelgroep te kunnen werken. Een behandeling mag bijvoorbeeld niet te lang duren omdat het gevoel van de persoon die behandeld kan worden van het ene op het andere moment kan omslaan. Het is dan ook belangrijk dat de pedicure zorgvuldig te werk gaat en de persoon die behandeld wordt goed blijft observeren.

De behandeling

Om de behandeling van een dementerend iemand zo prettig mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat de behandeling niet lang duurt. De gereedschappen die gebruikt worden voor het behandelen van voetproblemen en die elektrisch aangedreven worden kunnen het best zo stil mogelijk zijn. Dit is handig om onverwachte bewegingen of schrikreacties te voorkomen. Ook het gerust stellen van de persoon in kwestie kan zeer goed helpen. Dit kan vaak in samenspraak of met de hulp van een verzorgende.

Pedicure en verzorging

Een pedicure komt niet zomaar langs bij een dementerend persoon. Vaak zijn er voetproblemen geconstateerd door een verplegende of verzorgende. In samenspraak met de verzorgende zal de pedicure de behandeling uitvoeren. Het is daarbij ook aan te raden dat de verzorgende aanwezig is tijdens de behandeling. De pedicure kan dan tijdens en na de behandeling ook advies geven aan de verzorgende. Zo kunnen klachten in de toekomst worden voorkomen of vermindert worden.

Speciaal opgeleid

Een onderdeel van de opleiding tot medisch pedicure is het werken met voeten van ouderen. Hierbij is de pedicure geschoold in problemen die vaak voorkomen bij oudere mensen. Ook is de pedicure voorbereid op het werken met doelgroepen zoals dementerende mensen. Dit is belangrijk voor een soepel verloop van behandelingen bij dementerende mensen. In samenspraak met de verpleging van een dementerend persoon kan de behandeling, al dan niet periodiek, door dezelfde pedicure worden gedaan.