Eeltknobbel

04/04/2018   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Als botten in de voet een afwijkende vorm hebben of door verkeerd gebruik van de voeten ontstoken raken dan kunnen er misvormingen in het bot ontstaan. Op deze plek kan een eeltknobbel ontstaan omdat er meer wrijving of druk op komt dan op andere plekken van de voet. Er worden dan meer huidcellen gemaakt in een sneller tempo dan normaal is. Eeltknobbels komen vaak voor bij gewrichten en vooral op de grote teen. De verzorging is goed zelf te doen en voor de behandeling van hardnekkige eeltknobbels kun je terecht bij een pedicure.

Wat is een eeltknobbel

Eeltknobbels zijn ophopingen van dode huidcellen die zich op de gezonde huid vormen. Het begint als een laagje op de huid die groter, harder en ruwer wordt zolang er niets aan gedaan wordt. Deze plekken ontstaan vaak door afwijkingen in de voet aan botten of gewrichten. Een zo'n aangeboren afwijking wordt hallux valgus genoemd en is vaak alleen operatief te verhelpen. Overmatig eelt en de vorming van een eeltknobbel kunnen uiteindelijk onprettig of zelfs pijnlijk zijn tijdens het lopen.

Oorzaken en symptomen

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor de vorming van eeltknobbels. Aangeboren afwijkingen aan de voeten, blessures door sport, artritis op latere leeftijd of het hebben van platvoeten kunnen zorgen voor de vorming van eeltknobbels. Eeltknobbels vormen zich vaak op de grote teen en kunnen pijnlijk zijn. De plek is ruw, opgezwollen en soms rood of ontstoken. Het gebruik van de voeten voor lopen of sporten is zeer pijn en de plek kan warm aanvoelen. Een eeltknobbel zit vergroeid aan de gezonde huid, is vaak donkergeel van kleur en voelt hard aan.

Eeltknobbel verzorgen

Je kunt een eeltknobbel zelf verzorgen. Omdat de eeltknobbel in veel gevallen door een afwijking in de voet wordt veroorzaakt is het ook verstandig om advies in te winnen van een specialist. Zorg voor de juiste schoenen, eeltknobbels komen namelijk vaak voor bij te krappe schoenen waarbij de tenen niet genoeg ruimte hebben. Vrouwen die hoge hakken dragen hebben ook vaker kans op eeltknobbels. Het dragen van schone sokken en het goed wassen van de voeten is belangrijk. Overtollig eelt kun je zelf verwijderen door regelmatig een voetenbad te nemen en daarna de eeltknobbel met een eeltverwijderaar, zoals een vijl of eeltrasp, te behandelen. Zo verwijder je de dode huidcellen die het eelt vormen.

eeltknobbel

Eeltknobbel laten behandelen

Als de afwijking in de voet aangeboren is of als de botten en gewrichten zo zijn vergroeid dat dit problemen oplevert bij het lopen dan is vaak een chirurgische ingreep nodig. De eeltknobbels die zich vormen op de plek waar de afwijking zit kunnen door een pedicure worden behandeld. De pedicure verwijderd het eelt en behandeld de voet zo dat de gezonde huid niet beschadigd raakt. Een pedicure kan jou adviseren over het gebruik en de verzorging van jouw voeten na de behandeling. Omdat eeltknobbels vaak door een afwijking aan de voet worden veroorzaakt is de kans groot dat deze terug komen. Regelmatig een bezoek brengen aan de pedicure is daarom aan te raden.

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.