Wat is een gebarsten teennagel en wat kun je er (zelf) tegen doen?

08/03/2022   |   03/04/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Een gebarsten teennagel is een teennagel met daarin een scheur of barst. Is jouw teennagel gebarsten? Wij hebben een aantal veelvoorkomende oorzaken van een gebarsten teennagel op een rij gezet en leggen je uit hoe je een gebarsten teennagel kunt voorkomen en (laten) behandelen.

Wat zijn oorzaken van een gebarsten teennagel? 

  • Letsel: de meest voorkomende oorzaak van een gebarsten teennagel is letsel. Je teen hard stoten of iets zwaars op je teen laten vallen is, helaas, een trefzekere manier om een ​​teennagel te laten scheuren of barsten.
  • Vocht: vocht kan een negatieve invloed hebben op je teennagels. Als je een lange tijd in het water doorbrengt, kunnen je teennagels broos worden, waardoor ze sneller barsten of scheuren.
  • Te lange nagels: als je teennagels te lang zijn is de kans groter dat ze barsten. Bijvoorbeeld omdat ze ombuigen in je schoeisel of omdat ze makkelijker scheuren als je je teen stoot.
  • Schimmelinfectie: door een schimmel kan je nagel broos worden en sneller barsten of afbrokkelen.
  • Gezondheid: door sommige gezondheidskwalen heb je meer kans op een gebarsten nagel. Ook vitaminetekort kan van negatieve invloed zijn op de staat van je teennagels.

Gebarsten teennagel

Repareert een gebarsten teennagel zichzelf?

Een gebarsten nagel groeit in principe niet meer dicht. Dat komt omdat als een nagel losraakt van het nagelbed, deze niet meer zal groeien. Onder de gebarsten nagel groeit een nieuwe nagel. Dat is een tijdrovend proces, waarop veel mensen niet willen wacht.

Zelf een gebarsten nagel voorkomen

Weet je van jezelf dat je niet zo'n sterke nagels hebt? Gebruik dan af en toe een nagelverharder. Dit is een soort kleurloze nagellak die je aanbrengt om je nagels te versterken. Wil je liever een kleurtje? Er bestaan tegenwoordig ook nagelverharders met een kleurtje.

Zelf een gebarsten nagel behandelen

Is jouw nagel helaas toch gebarsten? Gelukkig zijn er verschillende manieren om jouw nagel te repareren. Op het internet zijn allerlei oplossingen te vinden. Wij hebben er twee simpele oplossingen voor je op een rij gezet.

  • Als je slechts een kleine barst in je teennagel hebt, kun je nagellak gebruiken om de scheur te dichten.
  • Is het een oppervlakkige barst? Dan kun je de barst soms wegvijlen.

Tip: met een goedkoop internet abonnement kun je makkelijk op zoek naar nog meer passende oplossingen.

Gebarsten nagel laten behandelen?

Heb je veel last van je gebarsten nagel of twijfel je of je hem wel zelf kunt behandelen? Dan kun je een gebarsten nagel ook laten behandelen door een professional. Een huisarts of pedicure kan je helpen en je voorzien van het juiste advies om jouw gebarsten nagel zo snel als mogelijk weer te laten herstellen.