Haar op je voeten of tenen, wat kun je er (zelf) tegen doen?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Om maar met de deur in huis te vallen: haar op je voeten is volkomen normaal. Het komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Hoewel de een zich er totaal niet aan stoort, kunnen we ons best voorstellen dat je haar op je voeten niet zo mooi vindt en dat je er liever vanaf wilt. In dit artikel leggen we uit waarom er haar op je voeten groeit en wat je er zelf tegen kunt doen.

Waarom groeit er haar op ons lichaam?

Vroeger hadden mensen veel meer lichaamsbeharing dan tegenwoordig. We hadden die lichaamsbeharing nodig om ons lichaam warm te houden en om onze huid te beschermen tegen de zon. Omdat die functies steeds meer vervallen zijn, is er door evolutie steeds minder lichaamshaar overgebleven. Op sommige plekken, zoals op ons hoofd, heeft haar nog steeds een functie (al kunnen we ook zonder). Op de meeste andere plekken hebben de kleine (dons)haartjes die zijn overgebleven geen functie meer.

Waarom hebben sommige mensen haren op hun voeten en anderen niet?

Haar op de voeten komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Dat komt omdat mannen meer testosteron aanmaken. Meer testosteron betekent over het algemeen meer lichaamsbeharing. Toch kunnen ook vrouwen "last" hebben van haar op hun voeten.

harige voeten, man met haar op voeten en tenen en badeend

Haar op de voeten of tenen verwijderen, hoe doe je dat?

Vind je de haren op je voeten of tenen niet zo mooi? Dan kun je ze op een aantal manieren verwijderen. Wij zetten de mogelijkheden op een rij.

Scheren

De makkelijkste manier om haar te verwijderen is door ze te scheren, bijvoorbeeld met een scheermes of scheerapparaat.

Trimmen

Scheren leidt soms tot jeuk en/of irritantie. Heb je ook een trimmer liggen? Dan kun je deze ook gebruiken. Door het haar heel kort te trimmen, bereik je min of meer hetzelfde resultaat als met scheren.

Ontharingscreme

Gebruik je liever een crème? Met de meeste ontharingscreèmes verwijder je haartjes tot net onder het huidoppervlak. Ontharingscrème is daarom een goed alternatief voor scheren, waxen en trimmen.

Waxen

Het nadeel van scheren, trimmen en ontharingscrème is dat de haartjes vaak binnen enkele dagen alweer te zien zijn. Wil je voor langere tijd van de haren op je voeten of tenen af? Dan kun je ze ook waxen. Waxen kan een klein beetje pijn doen, maar de haren blijven wel twee tot soms zelfs zes weken weg.

Laat je voeten waxen in een schoonheidssalon

Vind je het spannend om zelf te waxen? Dan kun je ook een cosmetische pedicure in een schoonheidssalon bezoeken. Zij kunnen jouw voeten op een goede en zo pijnloos mogelijke manier waxen.

Fabels over scheren

Over scheren gaan allerlei fabels rond. We hebben een aantal veelgestelde vragen op een rij gezet en beantwoord.

Groeien haren na het scheren sneller, dikker en stugger terug?

Nee, je haren groeien na het scheren niet sneller, dikker en stugger terug. Wat wel klopt is dat lange haren, door invloed van schuring en wrijving, vaak wat dunner zijn, waardoor ze zachter en fijner aanvoelen. Bovendien is het uiteinde van een haar dunner dan de aanzet, waardoor na het scheren alleen het dikke gedeelte van het haar overblijft en de haren dikker lijken.

Haren kunnen, vooral in de pubertijd, wel sneller gaan groeien en dikker en stugger worden als je ouder wordt.

Groeien haren donkerder terug na het scheren?

Nee, je haren groeien niet donkerder terug. Wat wel klopt is dat je haren donkerder kunnen zijn omdat ze nog niet zijn blootgesteld aan chemicaliën en of UV-licht, waardoor ze in het begin wat donkerder zijn.