Wat te doen met een (in)gescheurde of (af)gebroken teennagel?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Heb je je teen gestoten en is je teennagel (in)gescheurd? Heb je last van broze of droge nagels en is een gedeelte van je teennagel afgebroken? In deze gevallen vraag je je wellicht af wat je moet doen. Wij geven je daarom meer informatie over gescheurde en afgebroken teennagels.

Wat is een (in)gescheurde nagel

Je teennagels beschermen de toppen van je tenen. Als je je teen hard stoot, bestaat de kans dat je nagel scheurt. Een nagel geeft iets mee en is flexibel, maar als er teveel druk op komt te staan tijdens het stoten, ontstaat er mogelijk een scheur. Een nagel kan ook scheuren door droogte. De bovenste laag wordt dan poreus en kan de onderstaande laag meetrekken, waardoor de hele nagel scheurt.

Een gescheurde nagel repareren

Een nagel kan horizontaal en verticaal scheuren. In beide gevallen is het verstandig om het losse, gescheurde stukje kort te knippen, zodat de kans op verder inscheuren afneemt. Gebruik altijd een scherp nagelschaartje of een goede nagelknipper. Meestal kun je dat makkelijk zelf. Let wel op: knip niet te kort, want dat doet pijn. Indien gewenst kun je het laatste kleine scheurtje repareren met nagellijm. De nagellijm smeer je op de scheur en laat je goed drogen. Eventueel herhaal je het lijmen een aantal keer, zodat de lijm beter blijft zitten. Door de scheur te lijmen, voorkom je dat de nagel verder scheurt.

teennagel gescheurd

Wat is een gebroken nagel en hoe je repareer je deze?

Als je je teen erg hard stoot, bestaat de kans dat een nagel afbreekt, waardoor er nog maar een stukje nagel overblijft. Het is verstandig om de nagel zelf goed na te kijken en kleine losse stukjes af te knippen. Op die manier voorkom je dat de nagel verder afbreekt of inscheurt. Eventueel kun je de nagel afdekken met een pleister, omdat de nieuwe huid pijnlijk kan aanvoelen.

Verzorg je afgebroken of gescheurde nagel en laat hem weer groeien

Je teennagels groeit met zo’n 0,1 millimeter per dag. Helaas is dat niet erg snel, waardoor je misschien enige tijd met een gescheurde of gebroken nagel zal rondlopen. Het is belangrijk om zo nu en dan te kijken of de nagel mooi aangroeit, zodat je niet opnieuw ergens achter blijft haken.

Blijf je last houden van je gescheurde nagel? Bezoek dan een pedicure!

Als je last blijft houden van je ingescheurde of afgebroken nagel, dan kun je een bezoek brengen aan een pedicure. Een pedicure kan met jou kijken of er een oplossing kan worden gevonden. Ze kunnen de nagel repareren als dat nodig blijkt te zijn.