Inhalatiezalf, zoals Vicks VapoRub, tegen kalk- en schimmelnagels of voetschimmel, werkt dat?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Heb je last van een schimmelnagel en/of voetschimmel en ben je op internet op zoek gegaan naar huis-tuin-en-keukenmiddeltjes om er snel vanaf te komen? Dan is de kans groot dat je inhalatiezalf, specifiek Vicks VapoRub, bent tegengekomen als remedie. Wij leggen uit wat kalknagels en schimmels zijn, wat voetschimmel of zwemmerseczeem is, wat inhalatiezalf precies is, waarom inhalatiezalf als oplossing wordt genoemd en of dat het echt een remedie is.

Wat is een kalknagel of schimmelnagel?

Een kalknagel (onychauxis) is een verdikte, brokkelige nagel. De aandoening komt vooral voor aan de teennagels, maar soms ook aan de vingernagels. In veel gevallen wordt een kalknagel veroorzaakt door een schimmel. Daarom wordt een schimmelnagel (onychomycose) onterecht vaak een kalknagel genoemd. Een kalknagel kan namelijk ook andere oorzaken hebben.

Wat is een voetschimmel of zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem of voetschimmel (tinea pedis) is een veelvoorkomende schimmelinfectie aan de huid, die wordt veroorzaakt door een schimmel. Voetschimmel heeft - eigenlijk onterecht, want een voetschimmel is helemaal geen eczeem - de naam zwemmerseczeem gekregen, omdat de schimmel vaak wordt opgelopen in (openbare) zwembaden en spa's. Een zwembad is de ideale broedplaats voor (voet)schimmels (de schimmel kan ook voorkomen aan de hand), omdat het er lekker warm en vochtig is.

Wat is inhalatiezalf, zoals Vicks VapoRub?

Inhalatiezalf, zoals Vicks VapoRub, is een zalf van oliën en aromatische stoffen en werkt na inhaleren via de neus.. Het wordt meestal gebruikt om verkoudheid te verlichten. Je gebruikt het door het op je borst of rug te smeren. Door je lichaamswarmte komen de vluchtige oliën en aromatische stoffen uit de zalf vrij. Dit kan onder andere helpen bij het vrijmaken van een verstopte neus en het verlichten en ondrukken van hoesten. Daarnaast worden dergelijke zalven gebruikt om spier- en gewrichtspijn te verlichten. De warmte die het produceert, kan helpen om je spieren te ontspannen en te kalmeren.

inhalatiezalf

Waarom wordt inhalatiezalf als oplossing genoemd voor schimmel aan nagels en voeten?

Als je zoekt naar huis-tuin-en-keukenmiddeltjes om schimmelvoeten en/of -nagels tegen te gaan, kom je waarschijnlijk inhalatiezalf, specifiek Vicks VapoRub, tegen. Hoewel dit product hier eigenlijk niet voor bedoeld is (en ook niet op die manier gepromoot wordt), zitten er wel ingrediënten in die een anti-schimmel werking hebben. In het geval van Vicks VapoRub is dat Thymol, een ingrediënt dat afgeleid is van het kruid Tijm. Waarschijnlijk zijn mensen daardoor op het idee gekomen om de inhalatiezalf te gebruiken tegen schimmels. Omdat in veel Nederlandse huishoudens een potje inhalatiezalf in de kast hebben staan, is het een simpele oplossing.

Werkt inhalatiezalf echt tegen schimmelnagels en voetschimmel?

De ervaringen zijn verschillend. Dankzij de ingrediënten met anti-schimmel werking kan de zalf helpen om de schimmel terug te dringen. Echter, helemaal van de schimmel afkomen is meestal lastig met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. De kans is dan ook groot dat de schimmel weer terugkomt als je ermee stopt. Zeker omdat nagel- en voetschimmels erg hardnekkig kunnen zijn.

Baat het niet, dan schaadt het niet?

Bij natuurlijke middeltjes wordt vaak enthousiast geroepen 'baat het niet, dan schaadt het niet'. Klinkt leuk, maar klopt niet altijd. Ook natuurlijke middelen kunnen schadelijk zijn. We raden het gebruik van inhalatiezalf tegen schimmels daarom niet aan.

Hoe wordt inhalatiezalf gebruikt?

Sommige mensen zweren bij het gebruik van inhalatiezalf. Wil je toch inhalatiezalf gebruiken om van je voet- of nagelschimmel af te komen? Doe dat dan altijd voorzichtig. Bouw het gebruik ervan rustig op en stop direct als je merkt dat je huid irriteert.

Inhalatiezalf gebruiken tegen schimmelnagels

  • Knip je nagels kort. Desinfecteer de nagelschaar daarna, om te voorkomen dat je je gezonde nagels besmet via de nagelschaar. 
  • Vijl de nagel wat dunner. Desinfecteer de vijl daarna, om te voorkomen dat je je gezonde nagels besmet via de vijl.
  • Smeer de nagel royaal in met de zalf. Gebruik een wattenstaafje. Probeer ook wat inhalatiezalf onder de nagel te krijgen.
  • Was je handen goed na het insmeren.
  • Herhaal het insmeren later op de dag.
  • Blijf voor een weken twee keer per dag inhalatiezalf smeren. Houd je nagels tussendoor kort.

Inhalatiezalf gebruiken tegen voetschimmel

Smeer je voeten twee keer per dag in met de inhalatiezalf. Laat de zalf goed intrekken en veeg het er niet af.

Wanneer gebruik je geen inhalatiezalf?

Heb je een gevoelige huid of merk je na het gebruik van de inhalatiezalf op dat je huid geirriteerd raakt? Gebruik dan sowieso geen inhalatiezalf om de schimmel aan te pakken, maar ga in plaats daarvan naar een huisarts.