Wat is een drukplek op of onder je voeten of tenen en wat kun je er (zelf) tegen doen?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Last van een rode, pijnlijke plek op of onder je tenen of voeten? Dan kan het zijn dat je last hebt van een drukplek. Een drukplek ontstaat door druk en/of wrijving en kan erg vervelend zijn. We leggen uit wat drukplekken zijn, hoe je ze herkent, hoe ze ontstaan en wat je er (zelf) tegen kunt doen.

Wat is een drukplek op of onder je voeten of tenen?

Gedurende de dag - als we staan of lopen - staat er druk op onder andere onze tenen, hakken, hielen en de bal van onze voeten. Meestal heb je daar geen last van, maar soms ontstaat er een drukplek. Een drukplek is een rode, pijnlijke plek. Soms raakt de huid beschadigd.

Hoe herken je een drukplek?

Een drukplek herken je aan:

Ze kunnen overal op de voet voorkomen: onder de voet, aan de zijkant van de voet, op de voet, op de hiel en op of onder de tenen.

drukplek onder voet

Verschil tussen eelt en drukplekken

Eelt is een verdikking van de huid die hard aanvoelt en meestal geen pijn doet. Tenzij het eelt erg dik is of als je een likdoorn hebt.

Een drukplek is gevoelig of zelfs pijnlijk. Bovendien is een drukplek rood en eelt niet.

Hoe ontstaan drukplekken?

Een drukplek op de voeten of tenen kan verschillende oorzaken hebben. We zetten veelvoorkomende oorzaken op een rij.

Standsafwijkingen

Heb je een standsafwijking aan je voet of tenen? Bijvoorbeeld hamer- of klauwtenen? Dan is de kans groter dat je last krijgt van drukplekken.

Verkeerde schoenen

Verkeerde schoenen dragen kan voor drukplekken veroorzaken. Bijvoorbeeld bij schoenen die:

  • Te klein zijn en knellen.
  • Te groot zijn, waardoor je voet in de schoen heen en weer schuift.
  • De verkeerde pasvorm hebben voor jouw voet (bijvoorbeeld te smal zijn).
  • Hoge hakken hebben. 

Overbelasting

Als je je voeten zwaar belast, krijg je sneller last van drukplekken. Bijvoorbeeld als je intensief sport of als je heel de dag staat voor je werk.

Wat kun je er (zelf) tegen doen?

Wie drukplekken wil voorkomen, doet er goed aan om om altijd goede en goed passende schoenen te dragen. Daarnaast is het verstandig om na flinke inspanning voldoende rust te nemen.

Heb je een standsafwijking aan je voet of twijfel je hierover? Breng dan een bezoek aan je huisarts. Deze kan je indien nodig doorverwijzen naar een podotherapeut. Een podotherapeut kan je voet onderzoeken en de oorzaak aanpakken. Bijvoorbeeld met zooltjes of op maat gemaakt schoeisel.