Jeukende voeten: veelvoorkomende oorzaken van jeuk aan en onder de voet

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Jeuk aan of onder je voeten kan ontzettend vervelend zijn. In de meeste gevallen is de jeuk kortstondig en onschuldig en ben je er na wat krabben weer vanaf, maar er zijn ook aandoeningen waarbij de jeuk langdurig aanhoudt. Wie snel van de jeuk af wil, dient de oorzaak ervan aan te pakken. In dit artikel leggen we uit wat de meestvoorkomende oorzaken van jeuk aan de voeten zijn en hoe je de oorzaak ervan (zelf) kunt oplossen.

Wat zijn de meestvoorkomende oorzaken van jeuk aan de voeten?

Een jeukende voet kan allerlei oorzaken hebben. Wij hebben de meestvoorkomende oorzaken voor je op een rij gezet. In eigenlijk alle gevallen geldt dat je moet proberen om niet te krabben.

Als je twijfelt over wat de oorzaak is, kun je het beste naar je huisarts gaan. Jouw huisarts kan je helpen om de oorzaak te onderzoeken en vast te stellen. Zo weet je zeker dat je niet met een verkeerde behandeling start. Iedere oorzaak vraagt namelijk om een andere aanpak.

Jeukende voeten

Een droge huid

Een droge huid kan flink jeuken. Vooral in de winter is een droge huid een veelvoorkomend probleem.

Meestal wordt je huid droger naarmate je ouder wordt, waardoor ouderen vaker last hebben van een droge huid. Toch kunnen ook jonge mensen er last van hebben.

Hoe behandel je een droge huid?

  • Smeer je voeten dagelijks in met een hydraterende voetencrème of -zalf. Body butter of een goede body lotion kan ook. Gebruik je liever een natuurlijk product? Dan is shea butter een aanrader.
  • Douch en badder niet te lang, niet te vaak en niet te heet. Het warme water droogt je huid uit.

droge voeten

Voetschimmel

Zwemmerseczeem of voetschimmel (tinea pedis) is een veelvoorkomende schimmelinfectie aan de huid, die wordt veroorzaakt door een schimmel. Voetschimmel heeft - eigenlijk onterecht, want een voetschimmel is helemaal geen eczeem - de naam zwemmerseczeem gekregen, omdat de schimmel vaak wordt opgelopen in (openbare) zwembaden en spa's.

Symptomen van voetschimmel:

De kans dat je ooit zwemmerseczeem of voetschimmel hebt gehad, is best groot. Heb je weleens last van vochtige, grijs-witte huidschilfers en velletjes en kloofjes tussen je tenen? Dan bestaat de kans dat het zwemmerseczeem was/is. Deze schimmel kan jeuk veroorzaken en onfris ruiken. Overigens komt de schimmel niet alleen voor tussen de tenen, maar ook op de voetzool en aan de randen van de voet. Dan meestal in de vorm van rode huidschilfers en blaasjes.

Hoe behandel je voetschimmel?

Voetschimmel kun je behandelen met anti-schimmelcrème. Die koop je gewoon bij de drogist of apotheek. Als het probleem hardnekkig is, kun je het beste naar je huisarts gaan.

Heb je veel eelt op je voeten? Dan is het belangrijk om het eelt eerst weg te vijlen. Anders kan de crème de schimmel niet goed bereiken. Dit kun je zelf doen of je kunt naar een pedicure gaan.

voetschimmel, zwemmerseczeem voeten

Eczeem

Eczeem is een van de meestvoorkomende huidaandoeningen. Het kan voor jeukende plekken zorgen overal op je lichaam, dus ook op je voeten.

Symptomen van eczeem:

  • Droge huid
  • Schilfertjes op de huid
  • Kloofjes, blaasjes of korstjes
  • Roodheid

Hoe behandel je eczeem?

Tegen eczeem wordt meestal crème of zalf gebruikt. Soms is lanettecrème voldoende, maar bij ergere gevallen wordt een hormooncrème of hormoonzalf voorgeschreven. Heb je er veel last van? Bezoek dan je huisarts.

Tegelijkertijd is het belangrijk om je huid rust te geven. Douch of badder niet meer dan drie keer per week en gebruik zo min mogelijk zeep.

Eczeem

Allergisch contacteczeem

Soms ontstaat eczeem door een allergische reactie. Je lichaam is dan overgevoelig voor bepaalde stoffen. Bij allergisch contacteczeem aan de voeten gaat het vaak om een allergische reactie op:

  • Stoffen in leer
  • Kleurstoffen
  • Lijm 

Hoe behandel je allergisch contacteczeem?

Probeer contact met het materiaal waarvoor je allergisch bent te vermijden. Weet je niet precies waarvoor je allergisch bent en heb je er veel last van? Bezoek dan je huisarts. Indien nodig kan je huisarts je doorverwijzen naar een dermatoloog. Een dermatoloog kan onderzoeken voor welke stof je allergisch bent.

contacteczeem

Psoriasis

Bij psoriasis gaat het aanmaken van nieuwe huicellen te snel, waardoor ze niet goed worden aangemaakt. De huidcellen gaan dood en stapelen zich op, met harde plekken en schilfers als gevolg. Soms ontstaan er pusblaartjes. Psoriasis aan de voeten kan erg jeuken en soms zelf pijn doen.

Hoe behandel je psioriasis?

Probeer om niet aan de plekken te krabben. In de meeste gevallen kun je plekken insmeren met vette crème of zalf, zoals lanettecrème of koezalf. Heb je er veel last van? Bij ergere gevallen van psoriasis is een behandeling met medicinale zalf of -crème nodig. Bezoek in dat geval je huisarts.

Psoriasis voeten

Andere oorzaken van jeuk aan de voeten

Hierboven hebben we de meestvoorkomende oorzaken van jeuk aan de voet beschreven. Echter, er zijn nog veel meer mogelijke oorzaken, zoals schurft, netelroos, lichen planus en psychogene jeuk. Herken jij de bovengenoemde oorzaken niet? Maak dan een afspraak met je huisarts om het probleem te onderzoeken en vast te stellen waardoor jouw jeuk wordt veroorzaakt.