Wat zijn nagels en waar zijn ze van gemaakt?

05/03/2020   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: nieuws

Nagels dienen om de toppen van onze tenen te beschermen. Ze bestaan uit het eiwit keratine, dat ook voorkomt in onze huid en haren. Het zichtbare deel van de nagel wordt de nagelplaat genoemd en bestaat uit dood weefsel. Het onderliggende nagelbed is opgebouwd uit levende cellen, die zuurstof en voeding nodig hebben. Omdat er steeds nieuwe cellen worden aangemaakt, schuiven de afstervende cellen op een vormen zo de nagelplaat. De nagelriem beschermt tegen het binnendringen van bacteriën. Sommige mensen krijgen last van een kalknagel of schimmelnagel, een aandoening die vooral op teennagels voorkomt. Je huisarts of de pedicure kan je helpen dit op te lossen.

Teennagels groeien minder snel

Teennagels groeien 3 keer langzamer dan vingernagels en zijn 2 keer zo dik. De groei van de nagels wordt onder andere bepaald door je geslacht en je leeftijd, maar ook de seizoenen van het jaar spelen een rol. Nagels groeien sneller als ze meer zonlicht, zuurstof en warmte krijgen. Dat verklaart de snellere groei van vingernagels. Je tenen zitten meestal verstopt in sokken en schoenen en krijgen daardoor minder licht en lucht. Loop je in de zomer veel op blote voeten of sandalen? Dan zul je merken dat je teennagels sneller lang worden dan in de winter. 

Functie van de nagels

De nagels van de vingers voorkomen dat er teveel eeltgroei plaatsvindt, waardoor we minder goed voorwerpen met onze handen kunnen herkennen en oprapen. Bij de tenen hebben de nagels vooral een beschermende functie. Meestal besteden we meer aandacht aan de nagels van onze handen dan aan onze teennagels. Toch is een goede voetverzorging erg belangrijk. Het knippen van de nagels en verwijderen van eelt kan vervelende problemen voorkomen. Draag schoenen van goede kwaliteit. Het liefst van leer, zodat je voeten kunnen 'ademen'. Dat zal je voeten en teennagels ten goede komen.

Voetverzorging

Goede verzorging

We weten allemaal dat we onze huid en haren goed moeten beschermen. Onze huid wassen we met zeep en onze haren wassen we met shampoo. Toch verzorgen veel mensen hun voeten en nagels niet goed. Ongetwijfeld heeft dit te maken met het feit dat je voeten minder zichtbaar zijn. Echter, dat maakt ze niet minder belangrijk. Je voeten dragen je lichaam en daarom is goede voetverzorging erg belangrijk. Je kunt je voeten zelf verzorgen en simpele handelingen, zoals het knippen van je nagels, natuurlijk zelf doen, maar je kunt ook af en toe een bezoek brengen aan een pedicure. Een pedicure zal je helpen om jouw voeten weer in top conditie te brengen!

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.