Tips om (hoge) hakken te dragen zonder pijnlijke voeten

09/12/2021   |   11/02/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Heb je binnenkort een evenement, een belangrijk diner of een gala en wil je met (hoge) hakken voor de dag komen? Dan kunnen we ons goed voorstellen dat je bang bent voor pijnlijke voeten. Je wilt je dagje of avondje uit immers niet laten verpesten door pijnlijke voeten.

Schoenen met hakken worden in zijn algemeenheid nou niet echt bestempeld als goede schoenen, maar tegelijkertijd weten ook wij dat bepaalde gelegenheden zich nou eenmaal goed lenen voor mooie pumps of stiletto’s. Wil je optimaal genieten van jouw avond uit? Wij geven je een aantal tips, zodat jij, zonder pijn, schoenen met hakken kunt dragen.

Kies de juiste schoen

Niet iedere schoen met hak is hetzelfde. Je hebt hakken in allerlei soorten en maten: laag, hoog, dik en dun. Het vereist meer vaardigheid om op hoge hakken te lopen dan op lage hakken en tegelijkertijd is het lastiger om een dunne hak te lopen dan op een dikke hak. Draag jij niet zo vaak schoenen met hakken? Kies dan niet meteen voor een hele hoge, dunne hak. Ook schoenen met een iets lagere, dikkere hak kunnen elegant zijn en zich prima lenen voor jouw evenement. Kies dus niet zomaar voor het eerste de beste paar dat je mooi vindt, maar voor de juiste schoenen die écht bij jou en jouw voeten passen.

Tip: het is over het algemeen makkelijker om op een dichte schoen met hak te lopen dan op een open schoen met hak. Je voet blijft dan namelijk beter in de schoen zitten!

pijnlijke voeten hoge hakken

Kies de juiste maat

Een inkoppertje: kies de juiste maat. Het lijkt ó zo vanzelfsprekend, maar heel vaak wordt er gekozen voor een schoen die in de lengte (of breedte!) niet goed past, bijvoorbeeld omdat de perfecte maat uitverkocht is.

Twijfel je of een schoen bij jouw voet past? Vraag een medewerker om je assisteren bij het passen.

Loop de schoenen in

Nieuwe schoenen zijn nou eenmaal stug. Dat geldt niet alleen voor schoenen met hakken, maar ook voor schoenen zonder hakken. Heb jij nieuwe schoenen gekocht, maar hoef je de hakken pas over een tijdje aan? Loop ze dan van te voren in. Dat kan ook door ze een aantal keer thuis te dragen!

Gebruik zooltjes

Zooltjes hebben een stabiliserende en schokdempende werking. Wist je dat er zelfs speciale inlegzootjes zijn die pijn bij het dragen van hakken tegengaan? Laat je eventueel adviseren door een specialist, bijvoorbeeld door een podoloog of een pedicure, zodat je de juiste inlegzooltjes koopt.

Tape je tenen aan elkaar

Dit is een trend die op sociaal media rondgaat: tussen je tweede en derde teen (vanaf je kleine teen geteld) bevindt zich een zenuw die pijn aan de bal van je voet kan veroorzaken. Door deze twee tenen aan elkaar te tapen, zou je de kans verkleinen dat de bal van je voet pijn gaat doen. Het klinkt misschien een beetje raar, en niet iedereen is even enthousiast, maar je kunt het natuurlijk wel een keer proberen.

Wil je het zelf proberen? Gebruik dan huidkleurige tape, zodat de tape niet opvalt!

Neem blarenpleisters mee

Mocht je onverhoopt een blaar krijgen door het dragen van de schoenen met hoge hakken, dan kun je pijn verminderen door een pleister op de blaar te plakken. Weet je van te voren al dat je blaren gaat krijgen op een bepaalde plek? Gebruik de blarenpleister dan preventief.

Neem een setje schoenen zonder hakken mee

Tenslotte de laatste tip: neem een extra paar lage schoenen mee! Het is misschien niet het allermooiste, maar de hele dag rondlopen met pijnlijke voeten is nog veel erger dan lopen op schoenen zonder hak!