Wat is een peesontsteking aan de voet en wat kun je (zelf) tegen doen?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Heb je last van een scherpe, stekende (start)pijn in je voet? Dan heb je misschien wel last van een peesontsteking. In dit artikel geven we informatie over deze aandoening: wat is een peesontsteking (aan de voet), wat zijn de symptonen, hoe kun je deze voorkomen en hoe (laat) je deze behandelen.

Wat is en waarvoor dient een pees?

Voordat we ingaan op de peesontsteking zelf, is het belangrijk om te weten wat een pees precies is en doet. Een pees is een soort band die ervoor zorgt dat jouw spieren en botten met elkaar verbonden zijn. Pezen bevinden zich aan het uiteinde van de spieren en zijn verankerd aan het bot. Op plaatsen waar pezen worden blootgesteld aan zeer veel wrijving, worden ze beschermd door een peesschede.

Wat is een peesontsteking?

Indien een pees overbelast wordt, kunnen er scheurtjes ontstaan en raakt deze geïrriteerd of ontstoken. Zo'n peesontsteking wordt in medische termen ook wel tendinitis genoemd. Een peesontsteking komt onder meer voor in de knie, schouder en voet.

Peesontsteking in de voet

Een ontsteking van de pezen in de voet kan op verschillende plekken in de voet ontstaan, bijvoorbeeld aan de bovenkant, zijkant, achterkant of onderkant. Een veelvoorkomende peesontsteking is de ontsteking van de achillespees, in medische termen tendinitis achillis.

Peesontsteking tendinitis voet

Hoe weet je of je een peesontsteking hebt?

De symptomen van een peesontsteking zijn vrijwel altijd pijn en zwelling, waarbij de zwelling warm kan aanvoelen. De pijn begint meestal als een pijn die voelbaar is bij een specifieke beweging en breidt zich langzaam uit tot een pijn die voelbaar is bij meer bewegingen. In sommige gevallen hoor je een soort knisperend of krakend geluid en kan de voet stijf aanvoelen.

Hoe ontstaat een peesontsteking?

Een ontsteking aan de pees in de voet ontstaat meestal door overbelasting. Overbelasting ontstaat als een beweging frequent wordt uitgevoerd, maar onvoldoende getraind is. Zonder training een lange afstand hardlopen, kan een peesontsteking veroorzaken.

Je hebt meer kans op een peesontsteking als je weinig tot niet beweegt, omdat een gebrek aan beweging ervoor zorgt dat de conditie van de pezen afneemt. Ook ouder worden heeft over het algemeen een negatieve invloed, waardoor je op oudere leeftijd sneller last kunt krijgen van een peesontsteking aan de voet.

Andere oorzaken van een peesontsteking zijn:

  • een verkeerde of bepaalde lichaamshouding
  • een ongeval
  • het dragen verkeerde schoenen
  • het wandelen op een zeer steile ondergrond en het niet goed opwarmen van de spieren

Niet iedereen krijgt even snel te maken met een peesontsteking. De ene heeft er nou eenmaal meer aanleg voor dan de ander.

Hoe kun je een peesontsteking in de voet voorkomen en zelf behandelen

Een peesontsteking wordt als erg vervelend ervaren. De pijn neemt veelal in de loop der tijd toe. Gelukkig kun je zelf een aantal stappen zetten om een peesontsteking te voorkomen:

  • Beweeg regelmatig, maar wel met mate.
  • Bouw nieuwe bewegingen altijd op; loop niet te hard van stapel.
  • Gun je pezen, in dit geval die van je voeten, voldoende rust.
  • Draag goede, stevige schoenen; laat je eventueel adviseren door een schoenenspecialist.
  • Laat een brace aanmeten die ondersteundend werkt bij het uitvoeren van specifieke bewegingen.

Heb je helaas toch last gekregen van een peesonteking? Dan kun je in ieder geval zelf de volgende stappen nemen:

  • Neem voldoende rust, voordat je weer gaat bewegen.
  • Heb je last van een warmaanvoelende voet na frequente beweging? Koel deze dan met een coldpack. Doe dit niet te lang; hou een maximum van 20 minuten aan per keer.
  • Heb je veel last van de pijn? Gebruik dan een ontstekingsremmende pijnstiller, zoals paracetamol.

Een peesontsteking in de voet laten behandelen door een specialist

Een peesontsteking kan lang aanhouden en het is erg belangrijk om overbelasting van de pees te voorkomen tijdens het herstel. Een huisarts kan je naar een juiste specialist, zoals een fysiotherapeut verwijzen en een pedicure kan je helpen om het probleem in de toekomst te voorkomen. Slechts in hele ernstige gevallen, is het noodzakelijk om je voet te laten opereren.