Je teennagels sneller laten groeien, kan dat?

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Gezonde teennagels zijn niet alleen mooi, ze zijn ook belangrijk. Je nagels beschermen namelijk het gevoelige nagelbed dat eronder zit. Zijn je teennagels om wat voor reden dan ook te kort? Dan wil je ze waarschijnlijk sneller laten groeien. Maar kan dat ook?

Waarom zou je teennagels sneller willen laten groeien?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je je teennagels sneller wilt laten groeien. Bijvoorbeeld:

 • Je teennagel is beschadigd geraakt.
 • Je hebt een schimmelnagel.
 • Je hebt je nagels per ongeluk te kort geknipt.
 • Je teennagel is (in)gescheurd.

Hoe snel groeien teennagels?

Teennagels groeien niet zo snel, namelijk maar zo’n 0,05 tot 0,1 millimeter per dag, of zelfs iets minder. Het duurt daarom tussen de 12 tot 18 maanden totdat je teennagel volledig is uitgegroeid.

Welk factoren beïnvloeden de snelheid van groeien

Hoe snel jouw teennagels precies groeien, heeft onder andere te maken met je:

 • Leeftijd
 • Genen
 • Levensstijl

Grappig feitje: ook het weer heeft invloed op de groeisnelheid. In de zomer groeien onze nagels sneller dan in de winter. Een hogere temperatuur en meer UV-straling door zonlicht stimuleren de celopbouw en daarmee de groei van de teennagels.

mooie teennagels

Tips om je teennagels sneller te laten groeien

Het is lastig om de groei van je nagels ech te beïnvloeden. Maar er zijn wel een aantal tips die je kunnen helpen om ze toch iets sneller te laten groeien en om ze in ieder geval zo gezond mogelijk te houden. 

1: Eet gezond

Eet gezond met voldoende vitamines en mineralen. Belangrijke voedingsstoffen zijn onder andere ijzer, biotine (vitamine B7) en vitamine A, C, D en E. Ook eiwitten zijn belangrijk.

Naast gezond eten kun je eventueel ook een supplement voor gezonde nagels slikken. Hier zit meestal vitamine B in. Deze supplementen zijn vaak ook meteen goed voor je haar. Je haar en nagels bestaan namelijk uit hetzelfde stofje: keratine.

Goed om te weten: er zit maar weinig vitamine D in onze voeding. Voor voldoende vitamine D hebben we de zon nodig. Als het zonnetje op je huid schijnt, maakt je lichaam de vitamine aan. Veel mensen hebben een tekort aan vitamine D. Bijvoorbeeld door de donkere wintermaanden of omdat ze gewoon niet veel in de zon komen.

2: Houd je nagels gehydrateerd

Houd je nagels gehydrateerd. Smeer er bijvoorbeeld een speciale nagelolie op of gewoon een natuurlijke olie, zoals arganolie. Zo’n olie is ook fijn om meteen heel je voeten mee in te smeren.

Besteed bij het insmeren van je nagels ook aandacht aan de nagelriemen. Gezonde nagelriemen zijn cruciaal voor gezonde nagels.

3: Droog je nagels niet uit

Alleen je nagels insmeren met olie is niet altijd voldoende. Je wilt er ook voor zorgen dat je ze niet uitdroogt. Wees daarom voorzichtig met:

 • Nagellak
 • Nagellakremover
 • Zeep
 • Lang douchen en baden 

4: Voorkom koude voeten

Je nagels groeien sneller als je voeten lekker warm zijn. Voorkom koude voeten daarom. Beweeg voldoende en draag als het koud is pantoffels.

Snel last van koude voeten als je stil zit of ligt? Verwen jezelf met een lekker warme kruik. Meer tips om koude voeten te voorkomen vind je hier.

5: Voorzichtig met knippen

Knip je teennagels altijd voorzichtig. Knip ze recht af. Laat de hoekjes dus gewoon zoals ze zijn. Het is niet goed om je teennagels “rond” af te knippen.

Na een douche of bad is het beste moment om je nagels te knippen. Je teennagels zijn dan wat zachter, waardoor het knippen makkelijker gaat en je nagels niet snel scheuren.

6: Loop op slippers

Is het mooi weer buiten? Draag dan slippers. Een hogere temperatuur en meer UV-straling door zonlicht stimuleren de celopbouw en daarmee de groei van de teennagels.

6: Wees geduldig

De allerbeste tip! Helaas groeien je teennagels nou eenmaal langzaam. Ook als je al de bovenstaande tips toepast. Uiteindelijk zal je toch geduld moeten hebben.