Droge voeten behandelen: 10 tips

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Heb je last van droge voeten? Dan is dit artikel voor jou. Met onze tips maak je een einde aan droge, ruwe en schilferige voeten. En ja, zelfs die schuurpapierhielen en kloven kun je weer helemaal zacht en gehydrateerd krijgen!

Houd er rekening mee dat bij bepaalde aandoeningen niet iedere tip wordt aanbevolen. Twijfel je daarover? Overleg jouw plannen dan eerst met jouw huisarts of een medische pedicure.

Hoe ontstaan droge voeten?

Droge voeten ontstaan door een verminderde werking van de talgklieren. Talg zorgt ervoor dat onze huid soepel blijft. Onze voeten bevatten sowieso al weinig talgklieren, waardoor ze sneller uitdrogen dan andere delen van ons lichaam. Als de hydratatie van onze huid afneemt, zorgt dit al snel voor droge voeten en eeltvorming.

droge voeten

10 tips om zelf je droge voeten te behandelen

Gelukkig zijn er verschillende stappen die je zelf kunt zetten om zelfjouw droge voeten te behandelen en te verzorgen

1: Vijl eelt weg

Start, voordat je begint met de andere tips, met het wegvijlen van overtollig eelt weg. Je krijgt je huid namelijk niet zacht en gezond als er een laag eelt op zit.

Je kunt eelt zelf verwijderen met een vijleeltcrème, eeltsokken of eeltpleisters.

Wil je het helemaal goed aanpakken? Bezoek dan een pedicure. Die kan ook meteen je droge voeten behandelen.

2: Wees 'voorzichtig' met douchen en baden

Water droogt de huid uit. Zeker als het heet water is. Douch en badder daarom niet te lang, niet te vaak en niet te heet.

3: Gebruik geen zeep op je voeten

Je voeten met zeep wassen, is over het algemeen niet nodig. Doe dit daarom zo min mogelijk. Als je wel zeep gebruikt, kies dan voor een milde en hydraterende zeep.

4: Scrub je voeten (maar niet te vaak)

Maak de huid van je voeten lekker zacht door je voeten te scrubben. Hydraterende crèmes kunnen hun werk beter doen als je goed gescrubd hebt. Je kunt een (voeten)scrub gebruiken of scrubhandschoenen.

Scrub je voeten maximaal één keer per week. Vaker scrubben is niet goed voor je huid.

5: Gebruik een goed hydraterende crème

Gebruik dagelijks een goed hydraterende crème. Dat kan een speciale voetencrème zijn, maar body butter of een goede bodylotion is ook prima.

Fijne ingrediënten zijn bijvoorbeeld ureum, panthenol en aloë vera. Ook natuurlijke oliën zijn aanraders. Bijvoorbeeld arganolie.

Test verschillende producten, zodat je erachter komt welk product het beste bij jouw voeten past.

droge voeten voor en na foto

6: Natuurlijke huidverzorgers

Je kunt natuurlijk ook pure olie op je voeten smeren. Amandelolie, olijfolie en arganolie zijn fantastisch voor de huid. Shea butter is ook heel fijn als je huid echt droog is.

7: Vaseline tegen droge voeten

Vaseline blijft een fijn verzorgingsproduct. Het trekt niet in, maar zorgt voor een beschermend laagje op de huid. Hierdoor verliest je huid minder vocht en kan de droge huid herstellen.

8: Gebruik een voetenmasker

Gebruik zo nu en dan een hydraterend voetenmasker. Dit zijn een soort plastic sokken met een intensief hydraterend masker erin. Deze sokken houd je meestal zo’n 20 minuten aan.

Overnight voetenmasker

Smeer een extra dikke laag hydraterende crème op je voeten, doe er sokken overheen en ga zo slapen. Zo word je wakker met heerlijk zachte voeten.

9: Neem een voetenbad

Een voetenbad is een heerlijke manier om jouw voeten te verzorgen en te hydrateren.

  1. Gebruik een teiltje of een speciaal voetenbad en vul deze met lauw water. Neem geen heet water, want te heet water werkt averechts.
  2. Gebruik een speciale voetverzorgende olie om de voeten te hydrateren. Je kunt ook kiezen voor soda of een scheutje olijfolie.
  3. Week jouw voeten minimaal 20 minuten tot maximaal een uur. Zorg ervoor dat je je voeten goed afdroogt na het weken, inclusief tussen de tenen.
  4. Probeer iedere week zo’n lekker voetenbad te nemen!

10: Help je huid van binnenuit

Help je huid ook van binnenuit door:

  • Gezond te eten
  • Voldoende te drinken
  • Genoeg te bewegen