Wanneer wordt een pedicure behandeling of voetverzorging vergoed?

  |     |   Leestijd: 10 min.   |   Categorie: algemeen

Veel mensen denken bij het beroep pedicure vooral aan iemand die voornamelijk cosmetische voetverzorging uitvoert. Echter, pedicures doen veel meer dan dat. Steeds vaker komen ook mensen met medische voetproblemen bij een pedicure terecht. Deze professional kan allerlei handelingen verrichten om de voeten weer goed te laten functioneren en klachten te verhelpen. In sommige gevallen kunnen deze behandelingen worden vergoed uit je basisverzekering of uit een aanvullende verzekering en in andere gevallen worden ze helemaal niet vergoed. De zorg die pedicure verleent, wordt vaak als een soort 'luxe' gezien, terwijl het soms echt noodzakelijk is en je niet zonder kunt. Het is vaak lastig om hier duidelijk een duidelijk onderscheid in te maken. In dit artikel leggen we je uit wanneer een behandeling door een pedicure wordt vergoed.

Pedicure vergoeding, diabetes en de basisverzekering

In de basisverzekering van 2019 is geen vergoeding opgenomen voor reguliere voetklachten. Dit is vastgesteld in de normen voor de zorgverzekering 2019. Heb jij diabetes? Dan kunnen behandelingen door een pedicure in sommige gevallen uit de basisverzekering worden vergoed. Dat komt omdat mensen met diabetes vaak minder gevoel hebben in hun voeten. Daardoor kunnen verwondingen ontstaan die ze niet opmerken en ontstaan er sneller voetproblemen, zoals ontstekingen.

Het risico op voetproblemen door diabetes wordt ingeschaald op basis van zogenaamde Simm’s classificaties. Op basis van allerlei factoren stelt een huisarts of medisch specialist een Simm’s classificatie vast en deze classificatie leidt tot inschaling in een zorgprofiel. Wordt u ingeschaald in Zorgprofiel 1? Dan worden de kosten van een jaarlijks voetonderzoek vergoed uit de basisverzekering, de overige kosten niet. Deze vergoeding die u krijgt, wordt verrekend met een eventueel openstaand eigen risico.

Wordt u ingeschaald in Zorgprofiel 2, 3 of 4? Dan wordt er op basis van het jaarlijkse voetonderzoek een zorgplan voor u opgesteld. De noodzakelijke zorg die is vastgesteld in het zorgplan wordt, net als het jaarlijkse voetonderzoek, vergoed uit uw basisvergoeding. Ook voor deze vergoedingen geldt dat ze worden verrekend met een eventueel openstaand eigen risico.

Welke zorgverleners worden vergoed?

Hoewel de vergoedingen uit de basisverzekering op nationaal niveau worden vastgesteld, kan iedere zorgverzekeraar andere eisen stellen aan de zorgverlener, in dit geval een pedicure, die de behandeling uitvoert. Je hebt in sommige gevallen pas recht op vergoeding als jouw behandelaar is gecontracteerd door de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar kan er voor kiezen om bijvoorbeeld alleen medisch pedicures te contracteren met specifieke aantekeningen, zoals de aantekening diabetische voet. Wil jij een pedicure bezoeken en denk je dat je recht hebt op vergoeding uit de basisverzekering? Controleer dan altijd van te voren of behandelingen door jouw beoogde pedicure worden vergoed door jouw zorgverzekeraar.

Vergoeding zorgverzekering pedicure

Bloedvatproblemen en de aanvullende verzekering

Heb je last van bloedvatproblemen? Dan kan een pedicure je misschien helpen. Bloedvaten in de voeten kunnen onder flinke druk komen te staan. Een pedicure kan die druk verlichten en er voor zorgen dat je minder last van klachten hebt. Helaas worden deze behandelingen meestal alleen vergoed als er sprake is van medisch noodzakelijke klachten. Een huisarts of medisch specialist in het ziekenhuis moet je dan doorverwijzen met een juiste indicatie. Heb je last van bloedvatproblemen en pijn aan je voeten? Dan is een aanvullende zorgverzekering soms een goede keuze. Je kunt je zorgverzekering vergelijken, zodat je de beste voorwaarden tegen de juiste prijs hebt. Informeer altijd goed bij de zorgverzekeraar in welke gevallen de voetverzorging uit de aanvullende verzekering kan worden vergoed. Dit verschilt namelijk per zorgverzekeraar.

Reumatoïde artritis, een dwarslaesie en andere medisch noodzakelijke klachten

Heb je last van reumatoïde arteritis, een dwarslaesie of andere medisch noodzakelijke klachten? Ook dan kunnen pedicurebehandeling in sommige gevallen worden vergoed uit een aanvullende verzekering. Omdat iedere zorgverzekeraar andere voorwaarden hanteert, is het verstandig om de voorwaarden goed door te lezen, voordat je een aanvullende verzekering afsluit. Het zou een teleurstelling zijn als achteraf blijkt dat uw behandelingen toch niet vergoed worden en je speciaal hiervoor overgestapt bent naar een andere zorgverzekeraar.

Geen eigen risico voor vergoeding uit de aanvullende verzekering

Heb jij een aanvullende verzekering gekozen en wordt pedicure zorg voor jou vergoed uit de aanvullende verzekering? Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering. Een vergoeding uit de aanvullende verzekering wordt niet verrekend met het eigen risico.