Soda tegen kalk- en schimmelnagels of voetschimmel, werkt dat?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Ben je op zoek naar een huis-tuin-en-keukenmiddel tegen schimmelnagels of voetschimmel? Dan ben je misschien al wel soda of zuiveringszout als remedie tegengekomen. Is soda echt een goed middel tegen schimmels? En hoe gebruik je het dan? We leggen het aan je uit.

Wat is een kalknagel of schimmelnagel?

Een kalknagel (onychauxis) is een verdikte, brokkelige nagel. De aandoening komt vooral voor aan de teennagels, maar soms ook aan de vingernagels. In veel gevallen wordt een kalknagel veroorzaakt door een schimmel. Daarom wordt een schimmelnagel (onychomycose) onterecht vaak een kalknagel genoemd. Een kalknagel kan namelijk ook andere oorzaken hebben.

Wat is een voetschimmel of zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem of voetschimmel (tinea pedis) is een veelvoorkomende schimmelinfectie aan de huid, die wordt veroorzaakt door een schimmel. Voetschimmel heeft - eigenlijk onterecht, want een voetschimmel is helemaal geen eczeem - de naam zwemmerseczeem gekregen, omdat de schimmel vaak wordt opgelopen in (openbare) zwembaden en spa's. Een zwembad is de ideale broedplaats voor (voet)schimmels (de schimmel kan ook voorkomen aan de hand), omdat het er lekker warm en vochtig is.

Wat is soda?

Soda wordt ook wel zuiveringszout en natriumcarbonaat genoemd. Het wordt onder andere gebruikt om schoon te maken. Het zijn meestal witte korrels: kleine korreltjes (fijne soda) of grove korrels (kristalsoda). 

Waar kun je soda kopen?

Soda is verkrijgbaar bij de supermarkt, bij de drogist en ook online.

Vrouw gooit soda in haar voetenbad

Waarom wordt soda als oplossing genoemd tegen schimmels?

Soda is erg alkalisch. Dat is het tegenovergestelde van zuur. Schimmels houden daar niet van. Ze kunnen niet goed overleven in een alkalische omgeving. Vandaar dat soda kan helpen om (oppervlakkige) schimmelinfecties terug te dringen.

Werkt soda echt tegen schimmelnagels en voetschimmel?

Soda kan helpen tegen schimmels omdat schimmels niet van een alkalische omgeving houden. Echter, de schimmelinfectie er helemaal mee wegkrijgen is vaak lastig, omdat je niet altijd overal bij kunt komen. De kans is groot dat de schimmelinfectie zich toch uitbreidt als je stopt met de sodabehandeling.

Baat het niet, dan schaadt het niet?

Bij huis-tuin-en-keukenmiddeltjes wordt vaak enthousiast geroepen 'baat het niet, dan schaadt het niet'. Klinkt leuk, maar klopt niet altijd. Deze middelen kunnen schadelijk zijn. Dat geldt ook voor soda. Soda kan je nagels en huid uitdrogen en irriteren als je het te vaak gebruikt. Heb je een gevoelige huid of merk je na het gebruik op dat je huid geirriteerd raakt? Gebruik dan sowieso geen soda om de schimmel aan te pakken, maar ga in plaats daarvan naar een huisarts.

Er zijn allerlei middelen op de markt die speciaal tegen voetschimmel ontwikkeld zijn. Bijvoorbeeld anti-schimmelcrème en -zalf. Deze koop je bij de apotheek of drogist. Meestal zonder recept. Deze middelen zijn getest en hebben een bewezen werking tegen schimmels. In de meeste gevallen kan je de schimmel hier helemaal mee wegkrijgen, zodat de schimmel ook wegblijft als je met de behandeling stopt.

Is de schimmel erg hardnekkig? Ga dan naar je huisarts.

Hoe wordt soda gebruikt?

Wil je toch proberen om je schimmelnagel of voetschimmel te behandelen met soda? Dan kun je het beste voor een fijne soda kiezen. Je kunt kiezen voor twee methodes: een voetenbad of direct behandelen met een pasta.

Een soda voetenbad tegen voetschimmel of schimmelnagel

  • Vul een teiltje met warm water.
  • Voeg ongeveer 4 eetlepels soda toe aan het water.
  • Week je voeten 15 tot 20 minuten in het soda voetenbad.
  • Droog je voeten grondig af met een schone handdoek, vooral tussen je tenen. Je voeten goed droog houden is belangrijk. Schimmels houden namelijk van vocht. Gooi de handdoek daarna meteen in de was om besmetting te voorkomen.
  • Herhaal dit dagelijks.

Een sodapasta tegen voetschimmel of schimmelnagels

  • Maak een pasta van 2 delen soda en 1 deel water. Bijvoorbeeld 4 eetlepels soda en 2 eetlepels water.
  • Smeer de pasta op de schimmelnagel of de aangetaste huid. Gebruik hiervoor een wattenstaafje. Gebruik het wattenstaafje alleen voor besmette nagels.
  • Laat de pasta 15 tot 20 minuten zijn werk doen.
  • Spoel je voet goed af en droog je voet daarna goed. Gooi de handdoek daarna meteen in de was om besmetting te voorkomen.
  • Herhaal dit één of twee keer per dag.