Waarom adviseert men leren schoenen en hoe onderhoud je ze?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Waarschijnlijk ben je er, terwijl je op je oude kunststoffen sneakers rondliep, al weleens op gewezen dat je beter op echte leren (ook wel lederen) schoenen kunt lopen. Waarom worden schoenen van leer aangeprezen? In dit artikel vertellen we wat leer is, waarvoor leer gebruikt wordt, waarom leren schoenen aangeprezen worden, wat de voor- en nadelen van leer zijn, hoe je leren schoenen onderhoudt en hoe je ze schoonmaakt.

Wat is leer en waarvan is het gemaakt?

Leer is een natuurlijk materiaal dat is gemaakt van de huid van een dier. De bekendste variant van leer is gemaakt van de huid van een koe, maar er bestaat bijvoorbeeld ook varkensleer, paardenleer, lamsleer, hertenleer, krokodillenleer en slangenleer.

Waarvoor wordt leer gebruikt?

Leer wordt gebruikt om allerhande (gebruiks)voorwerpen te maken, zoals kleding, tassen, portemonnee's (zoals deze dubbele pasjeshouder en pasjeshouder met muntvak), meubels, autostoelen en natuurlijk schoenen.

leren schoenen

Wat zijn de goede eigenschappen van leren schoenen?

Leer heeft meerdere goede eigenschappen die het materiaal kenmerken:

  • Leer is waterafstotend: leer kan worden gemaakt om water te absoberen, om bestand te zijn tegen water en om waterdicht te zijn. De meeste leersoorten, zoals bijvoorbeeld het leer dat gebruikt wordt voor het vervaardigen van schoenen, zijn niet waterdicht, maar wel waterbestendig.
  • Leer 'ademt': vocht en lucht kunnen door leer heen dringen. In het geval van schoenen verhoogt de waterdampdoorlatendheid het draagcomfort. Als je voet zweet, wordt het vocht aan de binnenkant opgenomen en aan de buitenkant afgevoerd.
  • Leer is isoleer: leer is een slechte warmtegeleider en biedt daardoor draagcomfort voor de huid.
  • Leer is buigzaam, maar stevig: leer is makkelijk te vervormen. In het geval van schoenen sluit het materiaal daarom goed aan op de voet. Tegelijkertijd is het stevig en biedt het voldoende ondersteuning.
  • Leer is verkrijgbaar in veel varianten: leer is verkrijgbaar in verschillende kleuren, met verschillende patronen en in verschillende mate van glans. Het is daardoor een toepasbaar materiaal voor de mode-industrie.

Eerder legden wij al uit waaraan goede schoenen zouden moeten voldoen. Wil je daar meer over weten? Lees dan hier verder.

Heeft leer ook slechte eigenschappen?

Los van het ethische aspect, waarover wij in dit artikel geen oordeel vellen, heeft leer als nadeel dat het regelmatig onderhouden dient te worden. Omdat leer is gemaakt van huid, kan het uitdrogen. Als je je leer niet onderhoudt, dan kan het barsten of zelfs scheuren.

Leren schoenen onderhouden

Heb jij gekozen voor leren schoenen en wil je dat deze er zo lang mogelijk mooi uit blijven zien? Met behulp van de onderstaande tips houd jij je leren schoenen langer mooi.

  • Bescherm je schoenen met een water- en vuilafstotende protector.
  • Trek je schoenen op de juiste manier aan. Daarmee bedoelen we dat je eerste je veters losmaakt voordat je je schoen aantrekt en je je voet er niet in wringt of stampt.
  • Onderhoud het leer met ledervet, zoals bijenwas.
  • Draag je lederen schoenen niet bij erg slecht weer, zoals regen of sneeuw.
  • Zijn je schoenen toch nat geworden? Zet ze dan niet op de verwarming. Daardoor droogt het leer uit. Gebruik in plaats daarvan een prop kranten.
  • Maak je leren schoenen regelmatig schoon, maar gebruik dan wel leervriendelijke producten.

Leren schoenen schoonmaken

Zijn jouw leren schoenen vies geworden en wil je ze graag schoonmaken? Gebruik dan het onderstaande stappenplan:

  1. Verwijder eerst de veters.
  2. Borstel de schoenen en zool schoon met een droge, zachte borstel. Gebruik geen harde borstel en ga voorzichtig te werk om krassen te voorkomen. Er zijn speciale leerborstels verkrijgbaar.
  3. Maak de schoenen schoon met een vochtige doek, eventueel met een kleine beetje milde zeep, zoals groene zeep of een speciale leerzeep.
  4. Laat de schoenen goed drogen, maar doe dat niet in de buurt van een warmtebron. Gebruik in plaats daarvan een prop kranten.
  5. Smeer de schoenen in met een passende schoensmeer. Gebruik hiervoor een schone droge doek of een speciale insmeerborstel. Laat de schoensmeer goed drogen voordat je verder gaat naar de volgende stap.
  6. Spray je schoenen (opnieuw) in met een vuil- en waterafstotende protector.

Vlekken uit leer verwijderen of minder op laten vallen

Zijn er vlekken in het leer ontstaan? Probeer deze dan zo snel mogelijk te verwijderen op de bovenstaande manier. Lukt dat niet? Met behulp van de onderstaande tips kun je sommige vlekken toch nog uit leer verwijderen of minder op laten vallen:

  • Zoutvlekken: mix een beetje witte azijn met water in de verhouding drie delen azijn tot één deel water. Dep de mix voorzichtig op de vlek om deze te verwijderen.
  • Watervlekken: het verwijderen van watervlekken is vrij lastig. In plaats daarvan kun je - door met een vochtige spons van naad tot naad te deppen, de rest van het leer ook wat mee laten verkleuren. Op die manier valt de vlek minder op.
  • Vetvlekken: soms lukt het om een vetvlek met wat bruiswater uit leer te verwijderen. Lukt dat niet? Gebruik dan het trucje van hierboven om ook de rest van het leer iets te verkleuren, waardoor de vlek minder opvalt.