Voetschimmel

11/03/2018   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd. Het is echter geen eczeem zoals veel mensen denken maar een schimmelinfectie. Voetschimmel wordt vaak opgelopen in het zwembad, vandaar de andere benaming ook. De schimmel die hier voor verantwoordelijk is nestelt zich in de huid tussen de tenen en onder de voet. Ook zweetvoeten kunnen bijdragen aan voetschimmel. Het is daarom aan te raden om altijd goed ventilerende schoenen te dragen en in een zwembad gebruik te maken van slippers. Behandeling van voetschimmel kan met verschillende middelen en door een bezoek te brengen aan een pedicure.

Wat is voetschimmel

Als schimmels de huid op of onder de voet aantasten dan spreken we van voetschimmel. Voetschimmel nestelt zich in de hoornlaag van de opperhuid en kan uiteindelijk ook pijnlijk zijn. Voetschimmel is zeer besmettelijk en kan de huid van de voet beschadigen. De plek waar voetschimmel zich bevindt is droog en kan gaan barsten of scheuren. Ongeveer 10 % van de mensen heeft last van voetschimmel en hun voeten kunnen behandeld worden met schimmeldodende middelen. Een pedicure kan de huid behandelen zodat deze kan herstellen.

Oorzaken en symptomen

De oorzaak van voetschimmel zijn schimmelsporen. Schimmels houden van vocht en komen vaak voor in zwembaden of sauna’s. Als je op blote voeten loopt dan loop je hier een grote kans op het oplopen van voetschimmel. Voetschimmel begint vaak tussen de tenen. De huid ziet er schilferig uit en zijn in sommige gevallen rood. De huid tussen de tenen kan blaasjes of bultjes vertonen die irritatie kunnen opleveren. Als voetschimmel niet behandeld wordt dan kunnen er wondjes ontstaan en in ernstige gevallen zelfs blaren. De huid voelt verder droog aan en heeft vaak kloven of barsten op de aangetaste plek. Als de voetschimmel rood is en de huid droog dan kan er ook vaak een jeukend of branderig gevoel optreden.

Voetschimmel verzorgen

Je kunt zelf maatregelen nemen om te voorkomen dat je last krijgt van voetschimmel. Hiervoor kun je bij een bezoek aan het zwembad of een andere openbare plek waar je op blote voeten loopt het beste op slippers lopen. Als je gedoucht hebt of jouw voeten hebt gewasse,  zorg er dan voor dat de voeten goed droog worden gemaakt. Het dragen van ventilerende schoenen en katoenen sokken helpen ook. Zo voorkom je dat je last krijgt van zweetvoeten waardoor de schimmel verder kan groeien vanwege het vocht. Schoenen die je al hebt, kun je behandelen met een schimmeldodend poeder zodat je deze kunt blijven dragen.

Voetschimmel laten behandelen

Voetschimmel kan het beste worden behandeld met een anti-schimmelcrème of poeder. Dit wordt op de plek aangebracht waar de voetschimmel zich genesteld heeft. Het is ook mogelijk om antischimmelpillen te slikken die de schimmels uiteindelijk zullen doden. Ga hiervoor eerst langs een huisarts om de ernst van de situatie in te laten schatten. De beschadigde huid kun je het beste laten behandelen bij een pedicure. De pedicure verzorgt de plek waar de voetschimmel zit en kan advies geven waarmee je kunt voorkomen dat de voetschimmel erger wordt.

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.