Kalknagel

Kalknagels zijn een veel voorkomend probleem en zien er vaak niet mooi uit. Een kalknagel wordt, ondanks wat vaak gedacht wordt, niet gevormd door een overschot aan kalk. De benaming is daarom eigenlijk niet juist. Kalknagels ontstaan door schimmels of gist die de teennagels aantasten. Door de voeten goed te verzorgen en te wassen kun je voorkomen dat kalknagels ontstaan of erger worden. Als je last hebt van kalknagels dan kun je er ook voor kiezen om de kalknagels te behandelen zodat de schimmels gedood worden. De beschadigde teennagels kun je dan het beste laten verzorgen door een pedicure die jou van advies kan voorzien.

Wat is een kalknagel

Een kalknagel of schimmelnagel is een nagel die door schimmel of gist is aangetast. De nagel kan vervormen, voelt ruw aan en heeft vaak een donkergele tot lichtbruine kleur. Onder de nagel kan de schimmel zijn gang gaan, helemaal als het vochtig is. De nagel kan zo worden aangetast dat deze deels of compleet los laat. In deze gevallen kan een kalknagel vervelend zijn en soms zelfs pijnlijk. Over het algemeen is dit niet het geval en is een kalknagel alleen minder mooi om aan te zien.

Oorzaken en symptomen

De oorzaak van kalknagels zijn schimmels die zich in beschadigde of slecht onderhouden nagels nestelen. Kalknagels ontstaan vaak door slechte persoonlijke hygiëne. Als je vaak in een zwembad of sauna bent en geen slippers draagt, dan vergroot je de kans op het oplopen van een kalknagel. Schimmels houden van vocht en kunnen dan ook goed groeien wanneer je last hebt van zweetvoeten. De nagel wordt donkergeel tot lichtbruin en kan in sommige gevallen afbrokkelen. In extreme gevallen kan de schimmel zich zo onder de nagel nestelen dat deze de huid onder de nagel omhoog drukt. De nagel kan dan deels of helemaal loslaten.

Kalknagel verzorgen

Als je geen hinder ondervindt van kalknagels dan kun je deze heel goed zelf verzorgen. Was je voeten goed en regelmatig. Zorg ervoor dat de voeten goed droog zijn als je sokken aantrekt. Zorg er ook voor dat je dagelijks schone sokken aantrekt, helemaal als je vaak last hebt van zweetvoeten. Als je naar een zwembad of sauna gaat dan doe je er goed aan om slippers te dragen. Is de nagel aan het afbrokkelen of laat de nagel los, laat deze dan zitten en ga er zelf niet aan trekken.

Kalknagel laten behandelen

Zijn kalknagels pijnlijk of wil je er iets aan laten doen dan kun je dit laten behandelen met een middel die de schimmels doodt. De beschadigde nagels kunnen het best verzorgt worden bij een pedicure. Een pedicure kan naast het behandelen en verzorgen van de teennagels ook advies geven over hoe je de kans op erger kunt verkleinen. Omdat kalknagels hardnekkig zijn en de schimmels vaak aanwezig blijven is het mogelijk dat je vaker een bezoek aan de pedicure zult moeten brengen. De schimmel kan pas echt worden aangepakt door gebruik van de eerder genoemde schimmeldodende middelen, dan is de kans dat kalknagels worden gevormd een stuk kleiner.