Hielkloven: wat zijn het en hoe behandel je ze (zelf)?

Misschien heb je er weleens mee te maken gehad: na een lange wandeling heb je veel last van je voeten. Vooral je hielen doen veel pijn en voelen geïrriteerd aan. Te lang gewandeld zal je waarschijnlijk denken. Totdat je thuiskomt en kloven op je hielen opmerkt. Wat zijn hielkloven en waarschijnlijk voor jou veel belangrijk: zijn ze (zelf) te behandelen? Lees hier meer over hielkloven.

Wat zijn hielkloven?

Als je een probleem wilt aanpakken, moet je natuurlijk eerst weten waar je mee te maken hebt. Dat geldt ook voor hielkloven. Hielkloven worden meestal veroorzaakt door eelt, dat op zijn beurt weer wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een (te) droge huid of door wrijving en druk van je schoenen. Dit eelt is een verharding van de huid. Een beetje eelt is helemaal niet erg, maar als overtollig eelt niet tijdig behandeld wordt, kan het gaan barsten. Gebeurt dit op je hielen? Dan heb je te maken met hielkloven. Dit zijn (diepe) groeven op de hielen die tot veel ergernis kunnen leiden.

Oorzaken van hielkloven

Als je schoenen draagt die schuren, bijvoorbeeld omdat ze te los of te strak zitten, kun je last krijgen van hielkloven. Ook als je je voeten te vaak blootstelt aan te warme of te koude temperaturen en vochtige omgevingen kunnen hielkloven ontstaan. Bovendien hebben sommige mensen meer aanleg voor hielkloven dan anderen. De kans op hielkloven is groter als je ouder bent, bloedvatproblemen hebt of lijdt aan eczeem of psoriasis.

Hielkloven

Kun je hielkloven voorkomen?

Als je de oorzaak van een bepaald probleem kent, kun je het (in de toekomst) voorkomen. Bij hielkloven is dit zeker zo. Je kunt hielkloven zelf voorkomen door:

  • Goed zittende, niet schurende schoenen te dragen.
  • Overtollig eelt tijdig te behandelen, zodat erger wordt voorkomen.
  • Je voeten goed te hydrateren.
  • Je voeten niet te vaak bloot te stellen aan vocht en extreme temperaturen (zowel koud als warm).

Kun je hielkloven zelf behandelen?

Heb je (soms) last van hielkloven? Smeer je voeten dan regelmatig in met een hydraterende crème om de droge huid te hydrateren. Eventueel kun je de eeltlaag zelf verwijderen als je te maken hebt met oppervlakkige hielkloven. Ook je voeten dagelijks een tiental minuten laten weken in een lauwwarm voetbad kan helpen om hielkloven te voorkomen. Het is wel belangrijk om je voeten na afloop goed af te drogen en ze daarna in te smeren met een vette zalf.

Naar de pedicure

Zijn de kloven echt té pijnlijk, komen ze steeds terug of kom je er niet vanaf? Ga dan naar een huisarts of een pedicure. Deze professionals kunnen je helpen om van je hielkloven af te komen en om ze in de toekomst te voorkomen.