Wat zijn de meest voorkomende voetklachten?

Voetklachten komen misschien wel veel vaker voor dan je eigenlijk verwacht had. Volgens de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten krijgt bijna 60% van de mensen ooit te maken met voetklachten. Onder de 65-plussers zou zelfs ongeveer 20 procent last hebben van bepaalde problemen en vrouwen hebben tot wel vier keer meer voetklachten dan mannen, met name door het dragen van hakken. Welke voetklachten komen het vaakst voor? Wij zetten een aantal veelvoorkomende klachten op een rij.

Overtollig eelt en likdoorns

Door wrijving, bijvoorbeeld door het dragen van te smal schoeisel, kan eelt ontstaan. Een klein beetje eelt is geen probleem, maar overtollig eelt en eelt dat naar binnengroeit (likdoorns) kan erg vervelend en pijnlijk zijn.

Eelt

Ingegroeide teennagels

Een ingegroeide teennagel kan veel pijn doen. Deze aandoening ontstaat meestal door het te kort knippen van de nagels, waarna de nagel in de huid groeit. Meer informatie over ingroeide teennagels vind je hier.

Ingegroeide teennagel

Hallux valgus

Van hallux valgus heb je misschien nog niet eerder gehoord. Het is een vrij ingewikkelde Latijnse term voor de aandoening waarbij de grote teen niet recht, maar schuin in de richting van de kleine teen groeit. De oorzaak van hallux valgus is meestal het dragen van te smalle schoenen. Het kan leiden tot zwellingen en ontstekingen die pijnlijk van aard kunnen zijn. Meer informatie over hallux valgus vind je hier.

Hallux valgus

Hielspoor

Hielspoor is de naam voor de (hevige) pijn die ontstaat aan de pees die aan de onderkant van je hiel vastzit. Hielspoor ontstaat waarschijnlijk door langdurige of een grote hoevelheid spanning op deze pees, bijvoorbeeld door lang staan of rennen en komt meestal voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar. Meer informatie over hielspoor vind je hier.

Hielspoor

Platvoeten

Je hebt er vast weleens van gehoord: platvoeten. Het is een probleem waarbij de gehele ondervoet contact maakt met de ondergrond. Je loopt als het ware plat op op je voeten. Iemand met een gezonde voet heeft een boogje tussen de voorkomt van zijn voet (de kant van de tenen) en de hiel, iemand met een platvoet heeft dat boogje niet. De platvoet kan verschillende oorzaken hebben, zoals vergroeiing, reumatoïde artritis en neurologische aandoeningen en leidt vaak tot voet- en soms ook rugproblemen.

platvoet normale voet

Reumatische voet

Ongeveer 70% van de mensen met reumatoïde artritis heeft last van voetklachten. Als je last heb van deze aandoening kunnen je voeten branderig aanvoelen, jeuken of pijn doen. Andere gevolgen zijn stijfheid en vergoeiiing. Meer informatie over de reumatische voet vind je hier.

Diabetische voet

Diabetische voet komt voor bij mensen die lastig hebben van diabetes mellitus (suikerziekte). Er is sprake van deze aandoening als een men last heeft van een wond of infectie met daarbij problemen aan de zenuwen of bloedvaten. Door een slechte doorbloeding ontstaan er snel(ler) wondjes die goed in de gaten moeten worden gehouden en minder snel genezen. Meer informatie over de diabetische voet vind je hier.

Hamerteen

Een hamerteen ontstaat als het eerste gewrichtje van de teen (aan de kant van de voet) gebogen is en het volgende gewrichtje juist andersom staat. Het kan voorkomen bij de middelste drie tenen. De aandoening kan leiden tot pijn, meestal als gevolg van het ontstaan van eelt of een likdoorn als gevolg van de scheefstand. Meer informatie over de hamerteen vind je hier.

Hamerteen

Bezoek een professional bij voetklachten

Heb je last van voetproblemen of -klachten. Schaam je dan vooral niet en bezoek zo snel mogelijk een professional, zoals jouw huisarts of een pedicure. Zij kunnen jou helpen met het behandelen, oplossen en voorkomen van voetklachten.