Eelt

Eelt komt vaak voor op voeten en is een verdikking van de huid. Door druk of veel wrijving wordt de bovenste huidlaag ruw en hard. Om ervoor te zorgen dat deze bovenste huidlaag niet beschadigd, wordt er ter bescherming door het lichaam een laagje aangebracht, dit laagje heet eelt. Als er teveel eelt wordt gevormd kan dit als vervelend en zelfs als pijnlijk worden ervaren. Dit kan komen door verkeerde schoenen, overgewicht of een door een afwijking aan de voeten. Doordat er meer druk op één bepaalde plek komt te staan, kan daar eeltvorming komen.

Wat is eelt?

Eelt is een harde en ruwe plek die zich op de huid vormt. Doordat er veel wrijving of druk op één bepaalde plek is, worden er door het lichaam sneller nieuwe huidcellen aangemaakt op deze plaats dan op andere plekken. Doordat er meer huidcellen worden aangemaakt dan nodig kan er een opeenhoping ontstaan die hard en ruw kan voelen. Deze plekken noemen we eelt en kunnen in mindere mate geen kwaad. Als de eeltvorming groter wordt dan kan het pijnlijk zijn en moet er iets aan gedaan worden.

Hardnekkige eelt

Bij hardnekkige eelt heeft de eeltvorming extreme vormen aangenomen. Zo erg dat er zelfs kloven en een droge huid kunnen ontstaan. Dit komt doordat er geen bloedcirculatie is in de eeltplek vanwege de dode huidcellen. De plek voelt zeer ruw aan, is hard en vaak donkergeel. Hardnekkige eelt is ongemakkelijk en kan het beste door een pedicure worden behandeld.

wat is eelt

Oorzaken en symptomen

Eeltvorming kan meerdere oorzaken hebben. Het ontstaat door veel druk of wrijving en komt het meest voor op voeten. Hier loop je de hele dag op dus is het niet vreemd dat hier de meeste druk op komt te staan. Eelt kan ook ontstaan door overgewicht, het dragen van verkeerde schoenen die te ruim of te strak zitten en door te smalle zolen in schoenen. Eelt is ruw, hard en heeft een licht tot donkergele kleur. Het is een soort van korst die één is geworden met de huid.

Eelt laten verwijderen

Bij hardnekkige of overtollig eelt is het aan te raden om dit te laten verwijderen door een pedicure. De pedicure verwijderd het overtollige eelt en kan advies geven om vorming van eelt in de toekomst te verminderen of te voorkomen. Het overtollige eelt wordt dan weggesneden of geraspt door de pedicure en de voeten worden zo behandeld dat de gezonde huid niet beschadigd. Als er weer eelt ontstaat dan is een vervolgafspraak aan te raden.

Zelf overtollig eelt verwijderen

Als je last hebt van overtollig eelt, maar er geen hinder van ondervindt dan is het ook mogelijk om zelf eelt te verwijderen. Dit kan door gebruik te maken van een eeltverwijderaar, zoals een vijl of een rasp, waarmee je de dode huidcellen als het ware wegschuurt. Door een voetenbad te nemen, kun je ervoor zorgen dat de harde, ruwe plekken zacht worden en beter behandeld kunnen worden. Daarnaast zijn er ook verschillende voetcrèmes en eeltpleisters op de markt die overtollig eelt kunnen behandelen.