Wordt pedicurezorg vergoed in 2022?

30/06/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Wie last heeft van voetklachten kan voor een behandeling misschien wel terecht bij een pedicure. Hoewel de meeste mensen bij een pedicurezorg denken aan cosmetische voetverzorging, zijn er ook (medische) pedicures die zich bezighouden met het (periodiek) controleren en behandelen van de voet. Wil je graag een pedicure bezoeken voor een voetbehandeling, maar wil je er wel zeker van zijn dat de behandeling vergoed wordt door jouw zorgverzekeraar? In dit artikel vertellen we je over de vergoedingsmogelijkheden in 2022.

Pedicurezorg in de basisverzekering van 2022

De basisverzekering is voor iedere Nederlander verplicht. De inhoud van deze basisverzekering is in het beginsel bij iedere verzekeraar hetzelfde. De inhoud wordt namelijk door de overheid bepaald. Echter, de manier waarop je voor vergoeding in aanmerking komt, verschilt per zorgverzekeraar.

Pedicurezorg komt vanuit de basisverzekering alleen bij bepaalde classisficaties van diabetes voor vergoeding in aanmerking. Aan de hand van een zogenaamd zorgprofiel wordt bepaald wat er vergoed wordt. De zorgprofielen zijn genummerd van 1 tot en met 4. Daarbij geldt dat hoe hoger het nummer is, hoe meer voetzorg er nodig is. Afhankelijk van de hoogte van je zorgprofiel kom je in aanmerking voor de vergoeding van een jaarlijks gericht voetonderzoek tot controles en periodieke behandelingen.

Omdat iedere verzekeraar net weer andere voorwaarden stelt om voor vergoeding in aanmerking te komen, adviseren we je om contact op te nemen met jouw zorgverzekeraar. Je kunt, als je voor vergoeding in aanmerking wilt komen, namelijk niet zomaar naar iedere pedicure toe. Jouw zorgverzekeraar kan jou precies vertellen of en hoe je gebruikt kunt maken van de vergoeding uit de basisverzekering.

Let op: zorg die vergoed wordt uit de basisverzekering wordt mogelijk nog wel verrekend met het eigen risico. Echter, mogelijk valt de pedicurezorg waarvoor u in aanmerking komt onder de ketenzorg. Een vergoeding voor ketenzorg wordt, ondanks dat deze zorg uit de basisverzekering wordt vergoed, niet verrekend met het eigen risico.

pedicurezorg

Pedicurezorg in de aanvullende zorgverzekeringen van 2022

Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht. Iedere zorgverzekeraar heeft zijn eigen aanvullende pakketten. Sommige zorgverzekeraars vergoeden pedicurezorg vanuit een aanvullende zorgverzekering, bijvoorbeeld in het geval van reumatoïde artritis, ernstige bloedvatproblemen, een dwarslaesie, diabetes (indien deze niet al uit de basisverzekering wordt vergoed), MS, Parkinson en andere medische aandoening.

Heb jij een aanvullende verzekering afgesloten? Bekijk dan de voorwaarden van jouw pakket om vast te stellen of je voor vergoeding van pedicurezorg in aanmerking komt. Kom je daar niet helemaal uit? Neem dan contact op met jouw zorgverzekeraar.

Vergelijken loont

Het loont om de premies en (aanvullende) pakketten van zorgverzekeraars te vergelijken. Aan het eind van ieder jaar, uiterlijk halvewege november, maken zorgverzekeraars hun premies en pakketen bekend voor het daaropvolgende jaar. Vervolgens kun je tot en met 31 december overstappen.

Wil jij zeker weten dat je niet teveel betaald én dat jij de juiste zorg verzekert? Dan is het verstandig om je hier goed in te verdiepen. Tegenwoordig is een zorgverzekeringen vergelijken vrij eenvoudig. Verschillende partijen, zoals Poliswijzer.nl, bieden daartoe de mogelijkheid.

Omdat iedere verzekeraar net weer andere eisen stelt om voor vergoeding in aanmerking te komen, is het verstandig om bij twijfel toch direct contact op te nemen met de zorgverzekeraar. Zo weet je zeker dat je het juiste pakket afsluit.