Zweetvoeten

09/03/2018   |   12/12/2018   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Zweetvoeten zijn voeten die door overmatig transpireren of vocht een sterke geur verspreiden. De geur die door zweetvoeten ontstaat is vaak zeer onaangenaam en kan door de persoon die dit heeft als zeer ongemakkelijk worden ervaren. Het is ook mogelijk dat je last hebt van overmatig zweten. Hierbij zijn de voeten helemaal nat en is de huid rimpelig. Een bezoek aan een specialist kan in dat geval geen kwaad voor het juiste advies. Zweetvoeten kun je het beste zelf verzorgen door te zorgen voor goede hygiëne en schone sokken.

Wat zijn zweetvoeten

Zweetvoeten zijn voeten die snel vochtig worden door transpiratie. Dit komt doordat er meer dan 250.000 zweetklieren op je voeten aanwezig zijn. Normaal gezien zweet je via je voeten ongeveer 0,25 liter vocht per dag. Bij zweetvoeten kan dit meer zijn en daar komt vaak ook nog eens een sterke, soms penetrante geur bij kijken. De geur van zweetvoeten ontstaat doordat de afgestorven huidcellen en het eelt door de bacteriën wordt opgegeten en afscheiden. Bij overmatig zweten, dit wordt ook wel hyperhidrosis genoemd, zijn de voeten constant nat en warm. De huid van de voet kan dan gaan rimpelen en ook sneller beschadigen.

Oorzaken en symptomen

Zweetvoeten ontstaan door vocht of overmatige productie van zweet. Als schoenen niet genoeg ademen dan kan het vocht niet verdampen en ontstaan zweetvoeten. Dit kan een sterke geur veroorzaken die onder andere ontstaat door de productie van het vocht. De geur van zweetvoeten wordt ook verspreid door bacteriën die zich te goed doen aan dode huidcellen die zich op de voet bevinden. Bacteriën en zweet hebben baat bij warmte. Is dit het geval dan groeit het aantal bacteriën snel in aantal en kunnen de zweetvoeten erger worden. In de winter kunnen zweetvoeten juist koud aanvoelen en alsnog vocht afgeven.

Zweetvoeten verzorgen

Het verzorgen van zweetvoeten kan op verschillende manieren. Het is belangrijk om de voeten goed schoon te houden en ze regelmatig te wassen. Droog de voeten daarna goed af en maak gebruik van katoenen of wollen sokken. Hierin is de kans dat je gaat zweten kleiner dan bij synthetische sokken. Draag ook schoenen die goed kunnen ventileren zodat jouw voeten niet snel warm worden waardoor je gaat zweten. Mocht dit niet baten dan kun je er altijd nog voor kiezen om een zalf te gebruiken of een zogenaamde voeten deodorant. Bij overmatig zweten en overlast hier van kun je beter een bezoek brengen aan de huisarts of een pedicure.

Zweetvoeten behandelen

Zweetvoeten kun je behandelen door meerdere malen per week de voet en vooral de voetzool te scrubben. Gebruik hiervoor een antibacteriële scrub en zorg dat je ook goed tussen de tenen scrubt. Zo verwijder je gemakkelijker de dode huidcellen en doodt je de bacteriën. Mochten jouw voeten beschadigt zijn door overmatig zweten, dan kun je een bezoek brengen aan een pedicure. Die kan jou van tips voorzien en advies geven om de zweetvoeten te verminderen. Natuurlijk kan een pedicure jouw zweetvoeten ook behandelen en de eventuele beschadigde huid verzorgen.