Wat is een holvoet en wat kun je er (zelf) tegen doen?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Een holvoet is het tegenovergestelde van een platvoet. Bij een platvoet is er geen of een (te) kleine voetboog. Bij een holvoet is de voetboog juist (te) groot. Daardoor krijg je een hoge wreef. Dit kan tot allerlei klachten leiden. In dit artikel leggen we uit wat een holvoet is en wat je er (zelf) tegen kunt doen. 

Wat is een holvoet?

Bij een holvoet staat je voet te veel gebogen. Aan de onderkant van de voet heb je een holte, aan de bovenkant bij de wreef juist een bobbel. Vaak staan de tenen krom. Klauwtenen en hamertenen komen voor. Ook kantelt de voet vaak wat naar buiten tijdens het lopen.

normale voet, platvoet, holvoet

Hier vind je meer informatie over verschillende soorten voeten.

Welke klachten kun je krijgen door een holvoet?

Een holvoet kan leiden tot verschillende klachten. Je kunt last hebben van:

Daarnaast zorgt een holvoet voor een groter risico op een Haglundse exostose. Dit is een vergroeiing aan het bot van de hak van de voet. Hierdoor ontstaat een (vaak pijnlijke) bobbel.

Wat kan de oorzaak zijn van een holvoet?

Een holvoet is meestal aangeboren. De oorzaken verschillen. Bij twee derde van de mensen met een holvoet is de oorzaak neurologisch. Bijvoorbeeld:

  • HMSN (een erfelijke spierziekte)
  • Spina bifida occulta (een verborgen en milde vorm van een open ruggetje)
  • Polio 

Naarmate je ouder wordt, kan de holvoet erger worden. Daardoor wordt de afwijking duidelijker zichtbaar en kun je meer klachten krijgen.

Wat kun je er (zelf) tegen doen?

Voor een holvoet zijn verschillende behandelingen mogelijk. Welke behandeling het beste is, hangt af van je klachten en de ernst van de afwijking. Neem voor meer informatie contact op met je huisarts.

Behandeling zonder operatie

De klachten bij een holvoet komen vaak doordat de afwijking zorgt voor overbelasting van de spieren en pezen in de voet. Deze klachten kun je verminderen door:

  • Een bezoek te brengen aan een podotherapeut die je voeten en looppatroon onderzoekt.
  • Podotherapeutische steunzolen te gebruiken.
  • Advies voor goed passende schoenen in te winnen.
  • Orthopedische schoenen op maat te laten maken.

Holvoet behandelen met een operatie

Soms zijn de klachten zo erg dat een operatie nodig is. Het doel van de operatie is om de voet en hiel in een goede, neutrale positie te krijgen en de hoge wreef te verhelpen. Voor welke operatietechniek gekozen wordt, kan sterk verschillen. Dit hangt af van de vorm, soort en ernst van de holvoet.