Verschillende soorten voeten

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

soorten voeten

Soorten voeten

We onderscheiden verschillende soorten voeten:

  • Normale voeten
  • Platvoeten
  • Spreidvoeten
  • Knikvoeten
    • Plat-knikvoeten
  • Holvoeten

Normale voet

Een normale voet is een voet zonder vervormingen of afwijkingen. Als er een afdruk van een normale voet gemaakt wordt, dan is een 'standaard' beeld van een voet te zien. De tenen staan in een goede volgorde en hebben allemaal een duidelijk afdruk. Ook de hak, de buitenkant van de voet en de zool staan keurig op hun plek.

Platvoet

Bij platvoeten is de voet, zoals de naam al doet vermoeden, plat aan de onderkant. Er is geen bolling in de voetboog, zoals bij normale voeten.

Bij kinderen komen platvoeten vaak voor rond een jaar of zes. Volwassen met platvoeten hebben dit meestal omdat het aangeboren is. Toch kunnen door het verkeerd belasten van de voeten ook platvoeten ontstaan.

Platvoeten kunnen vervelend zijn en soms pijnlijk.

Spreidvoet

Een spreidvoet staat ook wel bekend als een doorgezakte voet. Bij een spreidvoet is de voorvoetboog ingezakt. De tenen worden hierdoor gespreid, waar dan ook de naam vandaan komt. In het geval van een spreidvoet zijn de middenvoetsbeentjes een stuk zwakker dan normaal.

Mensen met een spreidvoet hebben een verhoogde kans op eeltvorming of op pijnlijke likdoorns onder de bal van de voet.

Knikvoeten

Knikvoeten worden veroorzaakt door spieren die niet sterk genoeg zijn en door te slappe banden in het onderbeen. De voet knikt dan naar binnen. Als het probleem aanhoudt, dan kunnen de botten niet meer op hun plaats gehouden worden.

Plat-knikvoeten

Een plat-knikvoet is een combinatie van een platvoet en een knikvoet. De voet is naar binnen geknikt door te slappe spieren of banden en daarnaast is de voet plat aan de onderkant. Een plat-knikvoet kan zijn aangeboren, maar het is ook mogelijk dat een plat-knikvoet ontstaat door overbelasting of na een ongeval.

De voeten kunnen vermoeid aanvoelen en kunnen ook pijnlijk zijn tijdens lopen of sporten.

Holvoet

Holvoeten hebben in tegenstelling tot platvoeten juist een grote voetboog. Het voetgewelf is zeer gebogen en de wreef van de voet staat ver omhoog.

Holvoeten hoeven niet altijd tot ongemak te leiden. Omdat er meer druk op bepaalde delen van de voet komt te staan, is het wel mogelijk dat er op deze plaatsen meer eelt wordt gevormd of dat er likdoorns ontstaan.