Anatomie van de teennagel

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Je teennagel is meer dan een simpele harde 'plaat'. Hoe zitten de teennagel precies in elkaar? In dit artikel vertellen we meer over de anatomie van de teennagel.

anatomie van de teennagel

Nagelplaat

Wie aan teennagels denkt, denkt waarschijnlijk aan de nagelplaat. De nagelplaat is het zichtbare harde deel van de nagel. Het ligt bovenop het nagelbed. Het gevoelige nagelbed wordt hierdoor beschermd.

De nagelplaat is gemaakt van dode cellen die keratine bevatten. De nagelplaat bestaat uit drie lagen:

  • De buitenste plaat die je beschermt tegen invloeden van buitenaf. Ook wel de dorsale nagelplaat genoemd.
  • Een dikke middelste laag. Deze laag bestaat uit keratine en wordt ook wel de sponslaag genoemd.
  • De onderste nagelplaat die zorgt voor de hechting met het nagelbed. Deze laag heet de ventrale nagelplaat.

Nagelbed

Het stukje huid onder de nagelplaat heet het nagelbed. Dit stukje huid is anders dan de normale huid. Dit heb je waarschijnlijk al eens gemerkt als je een te kort geknipte, gescheurde of gebroken teennagel hebt gehad. De huid van het nagelbed is gevoelig. Dat komt omdat er geen opperhuid op zit (dermis, de bovenste huidlaag). 

Het nagelbed en de nagel zitten aan elkaar vast. Ze hebben beide een soort groeven die op elkaar aansluiten. 

Aan de top van je nagel heeft het nagelbed een stevige afsluiting. Die voorkomt dat bacteriën, virussen en schimmels de kans krijgen het nagelbed binnen te dringen.

Nagelwortel en de nagelmatrix

De nagelwortel is precies wat de naam zegt: de plaats waar de nagel begint. Van hier - vanuit de nagelmatrix - groeit de nagel. Je teennagels groeien erg langzaam: slechts zo’n 1 tot 1,5 mm per maand.

De nagelwortel ligt grotendeels onder de huid. Alleen de lunula is zichtbaar. Dit is het lichte halve maantje dat je aan het begin van je nagel ziet. 

Grappig feitje: bij mannen groeien de teennagels sneller dan bij vrouwen.

Half maantje (lunula)

Aan het begin van je nagel zie je een stukje nagel dat lichter van kleur is. Het heeft de vorm van een half maantje. Dit heet de lunula. 

In dit stukje nagel zitten levende nagelcellen, in tegenstelling tot de rest van de nagelplaat, die alleen dode cellen bevat.

Teennagelriem

Op de overgang van je huid naar de nagel zit je nagelriem. Dit dunne randje beschermt tegen vuil en voorkomt infecties. Gezonde nagelriemen zijn daarom belangrijk.

Nagelwal

Het stukje waar je huid en de rand van je nagel bij elkaar komen wordt de nagelwal genoemd. De nagelwal heeft drie zijdes:

  • De twee zijkanten noemen we de laterale nagelwal
  • De onderkant noemen we de proximale nagelwal

Vrije marge of vrije rand (balba)

Het witte vrije randje aan de bovenkant van je nagel heet de balba. Het wordt ook wel vrije marge, vrije rand of nagelrand genoemd. De balba steekt boven de huid uit en is niet aan het nagelbed vastgehecht.