De winter is in aantocht, verzorg je voeten extra goed!

14/11/2019   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Na opnieuw een mooie zomer, begint het steeds frisser te worden. Ondanks dat het pas herfst en november is, zijn de eerste koude dagen al geweest. Met de winter op komst, kunnen jouw voeten misschien wel wat extra aandacht gebruiken. Heb je last van wintertenen of wil je gewoon wat extra verzorging? Dan geven we je in dit artikel een aantal tips.

Wintertenen en wintervoeten

Wintertenen en -voeten zijn voor veel mensen bekende fenomenen. Het wordt ook wel perniones genoemd. Het kenmerkt zich door typische huidawijkingen naar blootstellingen aan de kou. Hoewel het erg vervelend kan zijn, is de aandoening in principe onschuldig. Normaal passen de bloedvaatjes in je huid zich aan aan de omgevingstemperatuur. Is het koud? Dan worden de bloedvaatjes nauwer. Op die manier wordt warmte beter vastgehouden. Als je last hebt van perniones, dan is dit proces verstoord. De bloedvaatjes vernauwen niet meer allemaal. Daardoor zwelt de huid op en wordt de huid roodblauw.

Het is onduidelijk waarom sommige mensen last hebben van wintervoeten en -tenen, terwijl andere hier nooit last van hebben. Wel is bekend dat vrouwen vaker last hebben van deze aandoening. Je kunt verschillende voorzorgsmaatregelen nemen om wintertenen te voorkomen. Vermijd zoveel mogelijk koude omgevingen en als je dan toch in een koude omgeving moet zijn, kies dan voor goede, niet knellende schoenen met goede sokken. Om de bloedvaten voor te bereiden op temperatuurwisselingen kun je ook af en toe een wisselbad proberen. Soms hebben wisselbaden (3 minuten in warm water, 30 seconden in koud water en afsluiten met warm water) een gunstig effect.

wintertenen wintervoeten

Vitaminetekort

Niet voor iedereen is het altijd even makkelijk om voldoende vitamine binnen te krijgen. Hoewel vitaminetekorten, mits je goed eet, nauwelijks voorkomen in Nederland, kan er in sommige gevallen toch een terkort voor komen. Zeker in de winter en als je veel buiten bent, is het belangrijke om goed te eten. Voldoende vitamines dragen namelijk bij aan een betere gezondheid. Bij vitaminetekorten kunnen klachten aan de voeten optreden, zoals bij vitamine B5-tekort dat het 'burning feet syndroom', pijnlijke en branderige voeten kan veroorzaken en vitamine B12-tekort dat tot tot tintelende en gevoelloze handen en voeten kan leiden. Heb je last van deze symptonen en denk je dat dat komt door een gebrek aan vitamine? Neem dan contact op met je huisarts. Hij kan jou adviseren en samen met jou de beste multivitaminen uitzoeken.

Bezoek af en toe een pedicure

Het is nooit verkeerd op zijn tijd een bezoek te brengen aan een pedicure. Een medisch pedicure kan je helpen met medische problemen, maar je kunt een pedicure ook bezoeken ter ontspanning. Laat af en toe je voeten verzorgen, je eelt verwijderen en je voeten masseren, zodat je weer lekker in je vel zit. Je voeten zijn namelijk een belangrijk onderdeel van je lichaam en krijgen het, ook in de winter, soms zwaart te verduren. En zeg nou zelf, een voetmassage op zijn tijd, daar is nog nooit iemand slechter van geworden!

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.